Mainos

Liiga salakuljetti ontoissa tukeissa jopa 19 miljoonaa savuketta

Ontoissa tukeissa salakuljetetuista savukkeista olisi pitänyt tullin laskelmien mukaan maksaa 3,5 miljoonan euron maahantuontiverot.

Itäisessä tullipiirissä alkuvuodesta paljastunut savukkeiden salakuljetusjuttu on osoittautunut poikkeuksellisen laajaksi. Venäläis-suomalaisen ryhmän epäillään salakuljettaneen Suomeen onttojen tukkien sisällä jopa noin 19 miljoonaa savuketta, joista ainakin osa on todennäköisesti tuoteväärennöksiä.

Tullin mukaan savukkeita tuotiin Venäjältä junakuljetuksina kaksitoista kertaa elokuun 2002 ja helmikuun 2003 välisenä aikana. Savukkeita epäillään tuodun 19 junavaunullista. Tullin laskelmien mukaan niistä olisi pitänyt maksaa 3,5 miljoonan euron maahantuontiverot.

Tupakan lisäksi myös viinaa

Salakuljetusliigan jäljille päästiin helmikuussa, kun Venäjältä tuotujen ontoiksi porattujen tukkien sisältä löytyi yli miljoona savuketta. Savukkeita epäillään levitetyn pääasiassa Etelä-Suomeen.

Salakuljetettua tupakkaa on löydetty Turun lisäksi Lappeenrannan, Kouvolan, Karkkilan ja Lahden tienoilta. Takavarikkoon savukkeita on saatu 2,6 miljoonaa kappaletta.

Samalla tavoin tukkien sisään piilotettua tupakkaa on takavarikoitu myös Britanniassa ja Ruotsissa. Nämä löydöt eivät sinänsä liity Suomessa tutkittuun vyyhteen, mutta salakuljetustavan yhteneväisyys on saanut viranomaiset pohtimaan, että tapauksilla saattaa olla yhteys Venäjän päässä.

Tupakan ohella liigan uskotaan tuoneen maahan tukkien sisällä tai muulla tavoin 2200 litraa pirtua ja 500 litraa vodkaa.

Tullin ohella salakuljetusjuttua on selvittänyt Kotkan poliisi, joka on vastannut osasta tutkintahaaroista.

Liigatason palloilija epäiltynä

Salakuljetusjuttu on poikimassa syytteet useille suomalaisille ja venäläisille henkilöille. Epäiltyjä on toistakymmentä ja kaksi heistä on yhä tutkintavankina.

Keskeisin rikosnimike tupakan osalta on törkeä veropetos. Syytteiden lukemiselle ei ole vielä määrätty käsittelypäivää Lappeenrannan käräjäoikeudessa.

Yksi jutun epäillyistä on jalkapallon liigajoukkueessa Kotkassa pelannut venäläispuolustaja Aleksei Gulo. Hänet vangittiin alkuvuodesta Kotkan käräjäoikeudessa epäiltynä pitkään jatkuneesta alkoholin ja tupakan laittomasta maahantuonnista. Gulo on pelannut eri kymenlaaksolaisissa seuroissa Kotkassa ja Kuusankoskella vuodesta 1997 lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.