Liian suuret lainat ahdistavat – vuokrallakin kallista

Huono taloustilanne ja korkojen nousulla pelottelu ovat saaneet monet lukijoistamme viettämään unettomia öitä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kokee, että asuntolaina ahdistaa. Toisaalta moni asuntolainan ottaneista muistuttaa, että vuokralla asuminen on hintavaa touhua – ja työnnät rahasi vieraan lompakkoon.

Lähes puolet, eli noin 40 prosenttia lukijoistamme kokee, että asuntolaina ahdistaa.

– Kodin remppaamista varten pitäisi ottaa koko ajan lisälainaa, kun säästöjäkään ei pääse kertymään omakotitaloasumisen kalleuden takia. Väsyttää ajatella, että tässä on tällä lainasopimuksella 25 vuotta kiinni lainassa ja mökki rapistuu alla koko ajan... Hohhoijjaa... Olisi kannattanu odottaa vielä muutama vuosi ennen oman ostamista, kertoo nimimerkki Ärrä

Myös nimimerkki Pekka on pulassa lainansa kanssa.

– Nostettu laina on liian suuri tuloihin nähden, koska uudisrakentamisen kustannukset karkasivat käsistä. Nyt voidaan vaan toivoa, ettei mitään yllättävää satu seuraavaan 25 vuoteen ja lainan viimeiset erät maksetaan eläkkeestä, jos sinne asti tässä stressissä elää. Eihän tässä ole mitään järkeä, tyhmä mikä tyhmä.

Joskus tilanne voi mennä niin pahaksi, että perhe-elämä kärsii.

– Meitä ahdisti asunnon ja työn kanssa naimisissa oleminen niin paljon, että erosimme molemminpuolisen ahdistuksen takia. Ennen asunnon ostoa olimme olleet onnellisesti yhdessä 8 vuotta. 2 vuotta tahkosimme, sitten totesimme ettei tässä ole enää mitään järkeä. Asunto myyntiin ja lähdettiin eri teille, kertoo nimimerkki Eronnut.

Vuokralla asuminen kallista

Toisaalta toinen puoli lukijoistamme on tyytyväinen tilanteeseensa asunnonomistajana. Moni kokee, että vuokralla asuminen on typerää, koska silloin asumisestaan ei maksa itselleen, vaan vieraalle ihmiselle.

– Asuntolaina ei ahdista, koska sitä ei ole liikaa. Joka tapauksessa asuminen maksaa, kirjoittaa nimimerkki Mammamia.

– Pienempi asunto maksaisi vuokralla paljon enemmän. Ja tässä on omaa tilaa ja pihaakin reilusti ympärillä. Ei tartte kysellä keneltäkään sen enempää lupia, eikä tarvitse varoa iltaisin kävelyä ja musiikkiakin voi soittaa ja metelöidä rauhassa. Ei varmaan enää sopeutuisi kerrostalo elämään, ehkä pakosta, kertoo nimimerkki Omakotikullankallis.

Kuvat: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja