Mainos

Liian rankka työelämä voi haitata muistia

Työelämän koventuneet vaatimukset voivat aiheuttaa muistiongelmia.

Neurologian professorin Anne Remeksen mukaan muistipulmat ovat jo työikäisillä tavallisia, ja niiden taustalta löytyy usein työuupumusta, masennusta ja uniongelmia.

Työntekijöitä piinaavat kiireinen työtahti ja työn toistuvat keskeytykset. Esimerkiksi hälyisät avokonttorit ovat ongelma, jos niissä ei pysty keskittymään työhön.

Joukkoirtisanomiset voivat olla haitallisia niillekin, jotka saavat pitää työnsä.

– Monilla työpaikoilla väkeä vähennetään, mutta työn määrä pysyy samana tai jopa lisääntyy. Siinä herää kysymys, riittääkö kapasiteetti, Remes sanoi Neurologipäivillä Helsingissä perjantaina.

Remeksen mukaan muistisairauksista on puhuttu viime aikoina paljon, mikä on saanut ihmiset tarkkailemaan itseään. Unohtelu voi olla pelottavaa, mutta valtaosalla työikäisistä se ei liity muistisairauteen, vaan esimerkiksi väsymykseen tai masennukseen.

Vain noin 7000 työikäisellä on etenevä muistisairaus, yleisimmin Alzheimerin tauti.

Muistilla on taipumus heiketä jonkin verran iän myötä. Erittäin vaativassa työssä heikkeneminen näkyy nopeasti ja voi herättää huolta. Remes kertoi esimerkin 45-vuotiaasta miehestä, joka epäili itsellään muistisairautta, koska ei pystynyt enää tekemään kolmea asiaa yhtä aikaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.