Liian hyvää ollakseen totta

Pauliina Susi kirjoitti romaanin pyramidihuijauksesta.

Kirjailija Pauliina Susi törmäsi sattumalta loistavaan bisnesmahdollisuuteen ja päätti kirjoittaa siitä kirjan. Tekstistä ei syntynyt opasta taloudelliseen menestymiseen, vaan pyramidihuijauksesta kertova romaani.

Kirjailija Pauliina Susi näyttää tavalliselta vantaalaiselta perheenäidiltä taajama-alueella sijaitsevassa tavallisessa omakotitalossaan. Juuri niin tavalliselta, että häntäkin on yritetty värvätä mukaan pyramidihuijausten maailmaan.

– Siinä todellisuudessa kukaan ei saa olla liian täydellinen, vaan kaikilta pitää löytyä jokin heikko kohta. Epätäydellisyys on tärkeää, sillä se antaa jokaiselle mahdollisuuden kuvitella, että jos tuo on onnistunut tässä, miksen minäkin, Susi kuvailee verkostohuijausten psykologiaa.

Susi törmäsi ”loistavaan bisnesmahdollisuuteen” neljä vuotta sitten hyvää tarkoittavan tuttavan ansiosta.

– Tuttavani yritti ylipuhua minua mukaan epämääräiseen toimintaan. Olin aluksi hyvin hämmästynyt ja kauhistunutkin, mutta aika pian riemastuin. Tajusin, että ilmiö kuvasi jotakin tälle ajalle hyvin tyypillistä ja että tästä aiheesta minun olisi suorastaan pakko kirjoittaa. Vasta myöhemmin, kun jo kirjoitin Pyramidia, aihepiiri nousi laajemmin tietoisuuteen WinCapitan vuoksi.

Tunteikasta taustatyötä

Halu kirjoittaa ajoi Suden syvemmälle pyramidihuijausten maailmaan, mutta puhtaasti tarkkailijana.

– Osallistuin kokouksiin ja erilaisiin tapahtumiin niin pitkään kuin pystyin sitoutumatta kuitenkaan toimintaan. Pidin varani, etten allekirjoittanut mitään. Menin tapahtumiin tarkkailemaan itseäni ja muita. Kuuntelin julistuspuheita ja markkinointivyörytystä ja tunnustelin itseäni. Millaisia ajatuksia ne herättivät minussa, miltä minusta tuntuu? Taustatyön tekeminen ja tapahtumiin osallistuminen oli todella mielenkiintoista, se tuntui ihan kihelmöintinä iholla, Susi kuvailee.

Susi perehtyi myös verkostomarkkinoinnista kirjoitettuihin kirjoihin, joissa neuvottiin aivan avoimesti yleisimmät ja tehokkaimmat suostuttelukeinot. Sen lisäksi hän seurasi aiheen ympärillä vellovaa kiihkeätä nettikeskustelua ja katseli You Tubesta intoa nostattavia puheita.

– Minua kiinnostaa erityisesti se psykologinen peli, jota tässä harrastetaan. Sen avulla saadaan ihmiset mukaan ja sitoutumaan kaulaansa myöten bisnekseen, josta he eivät paljoa tiedä. Halusin tuoda esille syitä siihen, miksi ihmiset lähtevät mukaan ja värväävät vielä aikaa ja vaivaa säästämättä sukulaisiaan ja ystäviäänkin hankkeen taakse. Pohdin myös sitä, miten toimintaan lähteneet saadaan pidettyä tiukasti mukana loppuun saakka.

– Hämmästyttävintä oli huomata, miten helposti ihmiset lankeavat yleisesti tiedettyihin suostuttelukeinoihin. He tulevat usein ajatelleeksi, että tämä on liian hyvää ollakseen totta, mutta eivät luota maalaisjärkeensä. Sen sijaan he kuuntelevat värvääjää, joka kertoo, että niin ajattelevat vain ne, jotka eivät tunne toimintaa kunnolla. Tee päätös nyt heti, älä mieti liian kauaa, tai voit menettää mahdollisuuden! Ja tähän langetaan kerta toisensa jälkeen, Susi huokaa.

Vaietut tarinat

Susi haastatteli Pyramidi -kirjansa tarinan pohjaksi myös huijauksiin mukaan vedettyjä ja bisnesmahdollisuudet sivuuttaneita. Huijatuksi tulemisesta oli monen vaikea puhua.

– Jos on tullut tärvänneeksi suhteet läheisiin ja kaikki rahat siinä samalla, sitä ei yleensä halua kuulutella laajasti. Harva haluaa myöntää edes itselleen, että on ollut niin johdateltavissa. Häpeä on suuri ja se saa vaikenemaan. WinCapitan vuoksi tällaisia tarinoita on kuitenkin ympäri Suomen.

Aiheen käsittelemisen hankaluutta lisäsi Suden mukaan myös sen salaileva luonne.

– Verkostohuijaukset on maailma, josta vain siihen mukaan vedetyt tietävät jotain. Ne joita ei ole yritetty värvätä, eivät myöskään tiedä, mistä siinä on kyse. Ja ne jotka tietävät, eivät yleensä halua puhua. Minä koen päässeeni jyvälle taustatyön ansiosta.

Aina uudistuva pyramidi

Pyramidihuijausten surullisin piirre liittyy Pauliina Suden mukaan sen ihmissuhteita tuhoavaan voimaan. Turhilla lupauksilla mukaan houkutellut sukulaiset ja ystävät eivät ihan heti anna anteeksi ja unohda.

– Rahaa ja läheisiä ihmissuhteita ei koskaan pitäisi sekoittaa keskenään. On surullista, miten moni vaarantaa suhteensa rakkaimpiin sillä, että yrittää hyötyä heistä. Vaikka sen tekisi hyvässä uskossa, lopputulos on silti murheellinen.

Aika ajoin julkisuuteen pulpahtavat pyramidihuijaukset vaikuttavat Suden silmissä väistämättömiltä. Hän uskoo toiveikkaiden haksahtavan niihin jatkossakin.

– Pahoin pelkään, etteivät huijaukset minnekään katoa. Kaikki nämä lomautukset ja irtisanomiset tekevät ihmisistä epävarmoja ja haavoittuvia. Silloin saatetaan lähteä mukaan toimintaan kaikista varoitteluista ja aiemmista esimerkeistä huolimatta. En usko, että WinCapitan kaltainen huijaus enää menisi läpi, mutta jokin vähän erityylinen kyllä. Aina löytyy joku yritteliäs sielu, joka rakentaa uuden systeemin ja joku toinen, joka siitä innostuu. Valitettavasti.

Lue myös:

    Uusimmat