Mainos

Liian harva käyttää pyöräilykypärää - katso tilastot omalta kotiseudultasi

Pyöräilykypärän käyttö vaihtelee suuresti maakunnittain. Liikenneturvan tilastojen mukaan aktiivisimmin pyöräilykypärää käytetään Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Ilman kypärää pyöräillään eniten Kainuussa ja Pohjanmaalla.

MTV:n uutiset laski tänään sekä Helsingin että Seinäjoen keskustassa sadan pyöräilijän kypärän käyttöä. Helsingissä kypärä oli päässä 41:llä pyöräilijällä, Seinäjoella ainoastaan 11:llä.

-Pyöräilyolosuhteet ja pyöräilijöiden määrä ovat hyvin erilaiset eri puolelle Suomea. Pääkaupunkiseudulla, jossa on paljon pyöräilijöitä ja varsinkin hyvät pyöräilyolosuhteet, pyöräillään enemmän ja siellä on tämä turvallisuusasia ehkä enemmän ihmisten mielissä, toimitusjohtaja Matti Järvinen Liikenneturvasta pohtii erojen syitä.

Kypärä meni halki - pää ei

Liikenneturvan mukaan erityisesti teini-ikäiset ja vanhukset käyttävät huonosti kypärää. Liikenteessa kuolee keskimäärin kolmekymmentä pyöräilijää vuodessa.

-Tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että noin puolessa onnettomuustapauksista kypärällä olisi pelastanut tai ainakin lieventänyt vammoja, Järvinen sanoo.

Poliisilla on monta esimerkkiä pyöräilykypärän tarpeellisuudesta.

-Minulla on ihan henkilökohtaisesti ollut sellainen asiakas, joka tuli kuulusteluihin onnettomuuden jälkeen. Hän oli lentänyt törmäyksestä pyörän selästä ja lyönyt päänsä katuun. Kypärä oli haljennut, mutta pyöräilijälle ei tullut päähän mitään vammaa, kertoo vanhempi konstaapeli Marja-Liisa Inkeroinen Helsingin poliisista.

Pyöräilijöillä monta selitystä

Pyöräilijöillä on monta selitystä kypärättömälle päälle.

-Mä olin tänään kampaajalla. Onko se riittävän hyvä syy? Sanoo helsinkiläinen Leena Slup ja kertoo samaan hengen vetoon käyttävänsä usein kypärää.

-Minun tulee sen verran vähän ajettua pyörällä, ettei vaan ole tullut hankittua kypärää, sanoo Tomi Puikkonen Seinäjoelta.

-Se on varmaan nuoruudesta jäänyt tapa. Silloin piti olla kova, eikä voinut käytetä kypärää. En ole edes miettinyt hankkia kypärää ennen kuin nyt kysyit asiasta, miettii seinäjokelainen Saara Venäläinen.

Pyöräilykypärää käyttävien mukaan kypärän käyttö on asenteesta kiini.

-Minä pyrin noudattamaan liikennesääntöjä, eli pyöräilen ajokaistalla silloin, kun ei ole pyörätietä. Kyllä siellä autojen seassa tuntuu siltä, että on tärkeätä pitää kypärää sanoo Ida Pimenoff Helsingistä.

-Minun nykyinen kypärä on aika vanha ja ruma, mutta en minä silti ole saanut siitä mitään negatiivisia kommentteja, nauraa helsinkiläinen Jaakko Weuro.

(MTV3)

Poliisi: Kallo halkeaa yllättävän helposti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.