Mainos

Lihavuusleikkaukset kasvattavat suosiotaan

Kirurgia on voimakkaasti tulossa liikalihavien avuksi.

Suomessa tehtäneen tänä vuonna jo noin 700 lihavuusleikkausta, kun niitä viime vuonna oli 400. Määrä on silti vielä reilusti jäljessä Ruotsin 4000 leikkauksesta.

Leikkauksen avulla paino putoaa 30-40 kiloa. Leikkauksella saavutettava painonpudotus on pysyvä, ja se edesauttaa monien tautien paranemista.

Selkeimmät vaikutukset ovat kakkostyypin diabetekseen, veriarvoihin, verenpaineeseen ja naisten hedelmällisyyteen. Elämänlaadun paraneminen näkyy myös sydän- ja verisuonitautien riskin vähenemisenä.

Leikkaukseen ei pääse aivan pienellä vatsakumpareella. Painoindeksin tulee olla vähintään 40, mikä on sairaalloisen lihavuuden raja-arvo. Luku saadaan jakamalla paino pituuden neliöllä, eli esimerkiksi 180-senttinen ja 130-kiloinen täyttää kriteerit.

Suomalaisista aikuisista miehistä puolet on ylipainoisia ja naisistakin yli kolmannes. Joka toinen tapaus voidaan selittää perintötekijöillä, jolloin painonhallinta voi olla ylivoimainen tehtävä.

Kirurgin kolme keinoa karkottaa nälkä

Leikkauksessa tai tähystyksessä potilaan mahalaukkua pienennetään tai se ohitetaan.

Kolmas vaihtoehto on mahalaukun yläosaan asetettu panta, jonka ansiosta vatsa vetää vähemmän. Nykyään lähes kaikki operaatiot ovat ohitusleikkauksia, ja ne tehdään tähystyksellä.

Kaikissa vaihtoehdoissa nälän tunne vähenee tai potilas tuntee kylläisyyttä vähemmällä syömisellä.

- Kyseessä on iso ja pysyvä elämäntapamuutos. Kun ravintoa saadaan vähemmän, täytyy vaje korvata vitamiineilla, kuvaa sisätautilääkäri, dosentti Jussi Pihlajamäki Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Hoito jatkuu leikkauksen jälkeen, ja potilas tarvitsee siinäkin apua lopun elämänsä.

- Tämä rajoittaa menetelmän käyttöä, ellei saada tarpeeksi ravitsemusterapeutteja.

Leikkaushyöty näkyy jo parissa viikossa

Kuopiossa tehtyjen leikkausten seurannassa on havaittu, että hyödyt näkyvät pian.

- Parissa viikossa korjautuvat huonot veriarvot. Puolessa vuodessa tapahtuu jo enin painonpudotus, sanoo Pihlajamäki.

Pihlajamäen mukaan suoliston muutos vaikuttaa myös hormonaalisesti. Noin 80 prosentilla paranevat sokeri- ja rasva-arvot sekä verenpaine niin, että lääkityksestä voidaan luopua.

- Periaatteessa leikkaus voisi auttaa laihojakin diabeetikkoja. Etusijalla on kuitenkin lihavuudesta kärsivät ja ne, joilla on useita liitännäissairauksia.

Kysyntää olisi moninkertaisesti

Pihlajamäen arvion mukaan lihavuusleikkausten tarve ylittää tarjonnan. Ruotsin lukuihin suhteutettuna leikkauksia voitaisiin tehdä 2000 vuodessa.

- Vaikka leikkaus vie vain tunnin ja väkeä on normaali leikkaussalillinen, muun terveydenhuollon resurssit ovat vielä riittämättömät, Pihlajamäki toppuuttelee.

Lihavuusleikkauksen kustannuksiksi on arvioitu noin 10 000 euroa, jonka odotetaan tulevan maksetuksi 3,5 vuodessa terveyshyötyinä. Leikkauksia tehdään seitsemässä sairaalassa.

Satakunta lihavuuden asiantuntijaa on kokoontunut Kuopioon arvioimaan leikkaushoidon tulevaisuutta. Parhaillaan lihavuusleikkausten tarvetta ja vaikuttavuutta selvittää myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.

Lihavuusleikkaukset tehdään nykyään lähes poikkeuksetta tähystämällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.