Mainos

Lihan hinta tärkein valintakriteeri

Hinta on tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä lihaa hankittaessa. Muut tärkeät valintaperusteet ovat lihan kotimaisuus, laatu ja tuoreus. Myös makkaran kohdalla hinta on painavin ostoperuste.

Liha-alan tiedotus ja Finfood Hyvää Suomesta ovat teettäneet tutkimuksen, jossa selviteltiin lihan ja makkaran ostopäätöksiin vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi tutkimuksessa kyseltiin lihaan liittyvistä huolenaiheista sekä mielipiteitä kotimaisen ja Suomeen tuotavan lihan laadusta. Hintaa pitävät merkittävimpänä ostoperusteena 25-34 -vuotiaat sekä pääkaupunkiseudulla asuvat. Vähiten hintaan kiinnittävät huomiota korkeasti koulutetut. Naiset pitävät lihan kotimaisuutta tai alkuperää tärkeämpänä kuin miehet.

Myös vuosina 1995 ja 1997 on tarkasteltu lihan ostopäätöksiin vaikuttavia tekijöitä. Hinnan ja tarjousten merkitys on vähentynyt vuodesta 1995 vuoteen 1998. Kotimaista lihaa arvostetaan nyt selvästi aiempaa enemmän. Hinnan merkitys makkaran valintakriteerinä on vähentynyt vuodesta 1995. Tuotemerkin vaikutus sen sijaan on hieman kasvanut.

Ulkolainen liha huolestuttaa

Naudanlihan tuonti ja hullun lehmän tauti pelottavat kuluttajia edellisvuotista enemmän. Myös sianlihan tuonti huolestuttaa entistä useampia. Naiset ovat lihaan liittyvistä asioista enemmän huolestuneita kuin miehet. Ruotsalainen liha päihittää laatumielikuvissa tanskalaisen, tanskalainen puolestaan virolaisen lihan. Ne kaikki jäävät kuluttajien laatumielikuvissa selvästi kotimaista kehnommiksi. Kuluttajista 81 prosenttia pitää tietojensa tai käsityksensä mukaan suomalaisen lihan laatua moitteettomana. Suomeen tuotavan lihan laadusta on vastaavaa mieltä 30 prosenttia kuluttajista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.