Mainos

Lihan alkuperä entistä helpommin selville

EU:n alueella tuotetun naudanlihan alkuperä on pitänyt merkitä syyskuun alusta lähtien. Merkitäpakon avulla naudanlihan alkuperä voidaan jäljittää jopa yksittäiseen eläimeen saakka.

-

Maatalousministeri Kalevi Hemilän mukaan naudanlihan alkuperän merkintäpakko edistää liha-alan turvallisuutta, sillä tauteja kantavien eläinten löytäminen helpottuu.

Suomalainen naudanliha merkitään jatkossakin entiseen tapaan. "Suomalaista naudanlihaa" -merkintä kertoo, että nauta on syntynyt, kasvatettu ja teurastettu Suomessa. Myös joutsenlippu kertoo kotimaisesta lihasta.

Euroopassa eri maat ovat harkitsemassa tuontikieltoja toistensa naudanlihoille ja käyttökieltoja rehulle jossa on käytetty aineksia kuolleista eläimistä. Hullun lehmän tauti on keskeisesti esillä myös EU:n huippukokouksessa Nizzassa runsaan viikon kuluttua.

Viro kielsi naudanlihan tuonnin Saksasta

Viro on kieltänyt hullun lehmän taudin vuoksi saksalaisen naudanlihan ja riskiaineksia sisältävän eläinruuan tuonnin Saksasta. Kielto on voimassa viisi vuotta.

Pääministeri Mart Laarin mukaan Viro on viime aikoina kehittänyt eläintarkastuksia ja kykenee nyt nopeasti kontrolloimaan, mitä tuotteita Virossa on kaupan. Hänen mukaansa Viro onkin viime vuosina saavuttanut tarkastuksissa Euroopan unionin tason.

Viro on jo aiemmin kieltänyt BSE:n esiintymisen vuoksi lihan tuonnin Belgiasta, Britanniasta, Espanjasta, Irlannista, Hollannista, Liechtensteinista, Luxemburgista, Portugalista, Ranskasta, Sveitsistä ja Tanskasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.