Liha maistuu suomalaisille entistä paremmin

Lihan kulutuksen kasvu jatkui viime vuonna. Lihaa syötiin 68,8 kiloa henkeä kohden, mikä on ennätys tällä vuosikymmenellä. Ennakkotiedot maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen ravintotaseesta kertovat, että lihan kokonaiskulutus lisääntyi yli kolme kiloa henkeä kohti eli lähes viisi prosenttia vuodesta 1997.

Eniten kasvoi siipikarjanlihan kulutus, joka lisääntyi alle 11 kilosta lähes 12 kiloon henkeä kohti. Sianlihaa syötiin runsaat 34 kiloa henkeä kohti, mikä on lähes kaksi kiloa edellisvuotta enemmän. Naudanlihan kulutus pysyi ennallaan. Sitä syötiin runsaat 19 kiloa henkeä kohti.

Nestemäisten maitotuotteiden kulutus väheni edellisvuodesta vajaan kilon. Kulutus oli lähes 200 kiloa henkeä kohti. Rasvattoman maidon kulutus kasvoi, samoin kuin jogurtin ja juuston kulutus. Keskiverto suomalainen söi viime vuonna lähes 16 kiloa juustoa.

Suomalaiset söivät viime vuonna tuoreita vihanneksia runsaat 47 kiloa henkeä kohti. Tästä määrästä runsaat yhdeksän kiloa oli tomaatteja. Tuoreita hedelmiä kului 30 kilon verran henkeä kohti. Viljaa ja perunaa kului edellisvuoden tahtiin. Viljaa meni yhteensä liki 75 kiloa henkeä kohti ja perunaa kului noin 60 kiloa henkeä kohti.

Terveysvalistuksen ansiosta rasvojen kulutus oli pysynyt lähes edellisvuoden tasolla. Voita syötiin runsaat neljä kiloa ja margariinia runsaat kahdeksan kiloa henkeä kohti. Sokerin kulutus nousi hieman: sitä kului runsaat 34 kiloa henkeä kohti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat