Mainos

Lieväkin aivovamma altistaa psykiatrisille sairauksille

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lähes joka toinen tutkituista oli kärsinyt aivovamman takia jostakin psykiatrisesta sairaudesta. Yleisin sairaus potilailla oli vakava masennustila.

Lieväkin aivovamma altistaa psykiatrisille sairauksille ja voi aiheuttaa pysyviä oireita. Usein potilaiden tunne-elämä ja käyttäytyminen muuttuvat, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

-Oireet ovat niin vakavia, että voidaan puhua psykiatrisesta sairaudesta, joka on kehittynyt aivovamman seurauksena, lääketieteen lisensiaatti Salla Koponen sanoo.

Hänen väitöskirjansa Psychiatric Sequelae of Traumatic Brain Injury (Aivovamman psykiatriset seuraukset) tarkastetaan tänään Turun yliopistossa. Tutkimuksessa haastateltiin 60:ta potilasta, jotka olivat olleet 30 vuotta sitten Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tutkimuksissa aivovamman vuoksi.

Tutkituista lähes joka toinen oli kärsinyt aivovamman takia jostakin psykiatrisesta sairaudesta. Yleisin sairaus potilailla oli vakava masennustila. Myös erilaisia ahdistushäiriöitä esiintyi, esimerkiksi paniikkihäiriöitä.

-Joillakin potilailla oli persoonallisuushäiriöitä, jotka haittaavat työelämässä tai ihmissuhteissa ja alentavat ihmisen toimintakykyä. Estyneet, epäluuloiset tai eristäytyvät piirteet voivat korostua.

Tutkimus antaa tietoa myös terveydenhuollon henkilökunnalle aivovaurioon liittyvistä oireista ja niiden tunnistamisesta. Tutkimuksessa todettiin, että sairaudet olivat yleisiä vielä 30 vuoden kuluttua aivovammasta.

-Myös läheisten pitäisi tiedostaa, että vammoista kärsivillä voi olla erilaisia psykiatrisia oireita.

Psykiatrian alaan kuuluva väitöstutkimus on osa laajaa aivovammojen tutkimusprojektia Turun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.