Mainos

Lievä parisuhdeväkivalta ehkä käräjille ilman uhrin lupaa

Lievä parisuhde- ja työpaikkaväkivalta saattaa johtaa tulevaisuudessa oikeuteen jopa ilman uhrin suostumusta.

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän selvittämään muun muassa sitä, voitaisiinko parisuhteessa tapahtuva sekä työtehtäviin liittyvä lievä pahoinpitely saattaa virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi.

Lievä pahoinpitely on nyt asianomistajarikos. Siinä uhrin on tehtävä rikosilmoitus ja vaadittava epäillylle rangaistusta, jotta asiaa voitaisiin viedä eteenpäin. Alle 15-vuotiaaseen kohdistunut lievä pahoinpitely on kuitenkin aina virallisen syytteen alainen teko.

Oikeusministeriön mukaan käytännössä uhri eli asianomistaja usein luopuu vaatimuksistaan, kun kyse on parisuhteessa tapahtuneesta lievästä väkivallasta. Lievät pahoinpitelyt kuitenkin usein toistuvat ja mahdollisesti raaistuvat suhteen jatkuessa.

Työpaikoilla puolestaan työntekijä voi koston pelossa luopua vaatimuksista. Hän saattaa myös pitää kohtuuttomana sitä, että joutuu itse olemaan asiassa aloitteellinen, vaikka väkivalta liittyy työtehtäviin. Esimerkiksi poliisiin kohdistuva väkivalta on jo nyt virallisen syytteen alainen.

Työryhmän pitää saada työ valmiiksi ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.