Mainos

Liettuassa vasemmisto voitolla

Vasemmisto menestyy Liettuan parlamenttivaaleissa.

Kaunas

Ääntenlaskun alkuvaiheessa sosiaalidemokraatit olivat saaneet äänistä vajaat 33 prosenttia, ja keskustavasemmistolainen liitto runsaat 20 prosenttia. Liettualaiset äänestivät eilen vilkkaasti parlamenttivaaleissaan.

Parlamenttivaalien suurin kysymys on jääkö pääministeri Andrius Kubiliusin johtama hallitus häviölle kuten uskotaan. Ennakkoon vaalien suosikeiksi nousivat oppositiossa olevat keskustavasemmistolaiset puolueet.

Liettuan taloudelliseen tilanteeseen kyllästyneet kansalaiset olivat sankoin joukoin mukana äänestämässä konservatiivista hallituspuoluetta Kotimaan liittoa kumoon ja siirtymässä tukemaan keskustavasemmistolaisia puolueita, jotka ovat luvanneet sekä keventää veroja että lisätä julkisia menoja.

-Olen odottanut parempaa elämää neljä vuotta, joten ei ole mitenkään vaikeaa seistä tässä (äänestys)jonossa vielä 20 minuuttia, jos se auttaa syrjäyttämään konservatiivit, sanoi pääkaupungissa Vilnassa äänestysvuoroaan odotellut 56-vuotias mies.

Parlamentin 141 paikasta 70 jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaan ja 71 paikkaa yhden edustajan vaalipiireistä. Vaaleissa oli mukana 27 puoluetta. Alustavien tulosten odotetaan valmistuvan varhain huomenna.

Talous kuralla

Liettuassa työttömyys nousi syyskuussa ennätyskorkealle lähes 12 prosenttiin, eikä talous ole näyttänyt toipumisen merkkejä viime vuoden laman jäljiltä. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan entisen presidentin Algirdas Brazauskasin johtama Sosiaalidemokraattinen liitto on suosituin puolue, mutta keskustavasemmistolainen Uusi liitto on heti sen perässä. Kummallekin ennustettiin yli 20 prosentin äänisaalista.

Konservatiiviselle hallituspuolueelle Kotimaan liitolle on ennustettu vain noin seitsemän prosentin kannatusta. Mittausten mukaan yksikään puolue ei saa tarpeeksi kannatusta voidakseen yksin muodostaa Liettualle uuden hallituksen.
Arturas Paulauskasin johtamalla Uudella liitolla on hyvät mahdollisuudet muodostaa kokoomushallitus, koska puolue on yhteistyössä mielipidemittauksissa kolmantena olevan Liberaalisen puolueen ja neljäntenä olevan Keskustapuolueen kanssa. Paulauskas on sanonut, ettei hallitusyhteistyö Brazauskasin kanssa ole hänen puolueensa ykkösvaihtoehto.

EU:hun ja Natoon

Liettuan uuden hallituksen vaikein hanke tulee olemaan jäsenyyden saavuttaminen EU:ssa ja sotilasliitto Natossa. Liettuassa on jouduttu viime vuosina todelliselle säästökuurille talouden elvyttämiseksi Venäjän talouskriisin seurauksena. Myös EU on asettanut Liettualle omat vaatimuksensa talouden kuntoon saattamiseksi jäsenyyttä ajatellen.

Liettua toivoo, että se saisi jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa loppuun neljän seuraavan vuoden aikana ja olisi valmis jäsenyyteen vuonna 2005. Kaikki tärkeimmät puolueet kannattavat Liettuan liittymistä unioniin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.