Mainos

Liettuassa EU-äänestys viikonloppuna

Kaksipäiväisen EU-jäsenyysvaalien toivotaan nostavan äänestysinnon Liettuassa yli 50 prosenttiin.

Liettualaiset äänestävät viikonvaihteessa EU-jäsenyydestä. Lauantaina ja sunnuntaina pidettävässä kansanäänestyksessä uskotaan kyllä-äänien voittavan, sillä EU:n kannatus on ollut vahva jo pitkään.

Tuoreimmassa kyselyssä 66 prosenttia vastanneista kannatti maansa EU-jäsenyyttä. Lähes ainoa jännitystekijä onkin osanotto.

Puolet äänistä riittää

Kansanäänestys on sitova. Pätevä se on kuitenkin vain jos yli 50 prosenttia Liettuan 2,6 miljoonasta äänioikeutetusta äänestää. Kyllä-äänien saamista on yritetty helpottaa venyttämällä vaali kaksipäiväiseksi ja poistamalla vaalilaista kohta, jonka mukaan EU-jäsenyys tulisi hyväksytyksi vasta kahden kolmasosan äänienemmistöllä. Nyt tulokseksi riittää puolet annetuista äänistä.

Liettuan koko poliittinen eliitti on sitoutunut maan EU-jäsenyyteen. Myös nopeista poliittisista käännöksistään ja EU-kritiikistään tunnettu uusi presidentti Rolandas Paksas, 46, on kannustanut liettualaisia äänestämään jäsenyyden puolesta. Entinen liikemies, lentäjä ja kaksi kertaa Liettuan pääministerinä toiminut Paksas valittiin tammikuisissa presidentinvaaleissa yllättäen Liettuan presidentiksi, vaikka mielipidemittaukset olivat ennakoineet selvää voittoa istuvalle presidentille Valdas Adamkusille. Jotkut tutkijat varoittavatkin luottamasta liikaa mielipidemittauksiin myöskään EU-äänestyksessä.

"Olkaamme eurooppalaisia"

"Tee elämäsi päätös!" "Olkaamme eurooppalaisia!"

Näillä iskulauseilla liettualaisia houkutellaan äänestämään EU:n puolesta. Liettuan EU-kampanja alkoi vasta viime tingassa. Se on kuitenkin ollut näkyvä varsinkin pääkaupungissa Vilnassa, jossa muun muassa monet ravintolat tarjoavat EU-menuja, euro-olutta ja euro-vettä. EU-kampanjalle ovat antaneet vauhtia myös lukuisat korkean tason vierailut EU:n pääkallopaikalta Brysselistä ja EU-maista. Myös kaikki Liettuan tärkeimmät poliittiset johtajat ovat kiertäneet ahkerasti eri puolilla maata.

Maaseudulla epäillään

EU-jäsenyyden sudenkuopista ei ole Liettuassa paljoakaan keskusteltu. Epäileviä ääniä ovat esittäneet lähinnä maataloudesta toimeentulonsa saavat. Heille on yhä epäselvää, kuinka heidän tulevaisuutensa järjestetään EU:ssa.

Myös Ignalinan ydinvoimalan sulkeminen on liettualaisille arka kysymys. Kun asia tuli esille EU-neuvottelujen aloittamisen ehtona vuonna 2000, unionin kannatus putosi hetkellisesti alle 50 prosentin. Myös presidentti Rolandas Paksas on todennut, että sulkeminen tulee kyseeseen vain siinä tapauksessa, että EU rahoittaa uusien reaktoreiden rakentamisen.

Opiskelijat lähettiläinä

Liettuassa kuten monissa muissakin hakijamaissa, EU-sanoman lähettiläiksi on valjastettu opiskelijanuoriso. Poliitikot ovat kiertäneet kouluissa ja yliopistossa.

- Me jotka olemme maaseudulta, menemme viikonloppuisin kotiin ja selitämme perheillemme, kuinka tärkeää EU-jäsenyys on Liettualle, kertoi muuan opiskelija palattuaan pääministeri Algirdas Brazauskasin kampanjatilaisuudesta Vilnassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.