Mainos

Liettuassa äänestettiin parlamenttivaaleissa

Parlamenttivaalien ennakkosuosikiksi kohonneen työväenpuolueen ennakoidaan saavan noin kolmanneksen äänistä.

Liettuassa on äänestetty tänään maan ensimmäisissä parlamenttivaaleissaan Liettuan liittyttyä Euroopan unioniin. Mielipidekyselyt ovat povanneet vaaleissa voittoa venäläissyntyisen miljonäärin Viktor Uspaskichin johtamalle populistiselle työväenpuolueelle. Työväenpuolueen ennakoidaan saavan noin kolmanneksen äänistä. Hallitsevalle sosiaalidemokraattien ja sosiaaliberaalien koalitiolle taas on povattu noin 20 prosentin äänisaalista.

Pääministeri Algirdas Brazauskas sanoi päivällä olevansa valmis harkitsemaan yhteistyötä Uspaskichin kanssa, mutta vain siinä tapauksessa, että työväenpuolue suostuu asettumaan nykyhallituksen ohjelman taakse. Uspaskich perusti työväenpuolueen vasta viime vuonna, mutta puolueen arveltiin keräävän eniten parlamenttipaikkoja. Puolue on luvannut muun muassa taistella korruptiota vastaan, nostaa eläkkeitä ja minimipalkkoja sekä keventää yrittäjien verotaakkaa.

Äänestyspaikat suljettiin kahdeksalta illalla. Vaalijärjestelmä on monimutkainen, ja lopullinen paikkajako 141-jäsenisessä parlamentissa eli seimasissa selviää kuitenkin vasta kahden viikon päästä järjestettävällä toisella kierroksella.

Sunnuntaiset vaalit olivat jo kolmannet tänä vuonna Liettuassa. Kesäkuussa olivat EU-parlamentin vaalit, ja heinäkuussa liettualaiset valitsivat presidentiksi Valdas Adamkusin parlamentin erottaman Rolandas Paksasin tilalle. Paksasia syytettiin muun muassa yhteyksistä hämäräperäiseen venäläiseen suurliikemieheen.

(MTV3-TT-AFP-BNS-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.