Mainos

Liettuan vaaleihin toinen kierros

Keskustan ja vasemmiston ehdokas Arturas Paulauskas on voittanut selvästi Liettuan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen 45,5 prosentin kannatuksellaan. Vaalissa joudutaan kuitenkin järjestämään toinen kierros 4. tammikuuta, koska kukaan ehdokkaista ei yltänyt 50 prosentin äänisaaliiseen.

Toisella kierroksella Paulauskas saa vastaehdokkaakseen Valdas Adamkusin, joka eilisessä äänestyksessä sai vajaat 28 prosenttia äänistä. Parlamentin puhemies ja maan entinen presidentti Vytautas Landsbergis jäi kauas kaksikon jälkeen vajaan 16 prosentin kannatuksellaan.

Liettuan yleisenä syyttäjänä toiminut 44-vuotias Paulauskas esittäytyi vaalikampanjassa uutena kasvona ja dynaamisena poliitikkona, mikä todennäköisesti on hänelle eduksi uusintakierroksella 71-vuotiasta Adamkusia vastaan. Adamkusin painolastiksi saatetaan myös lukea, että hän muutti takaisin Yhdysvalloista vasta tämän vuoden helmikuussa tehtyään sitä ennen pitkän päiväntyön ympäristöhallinnon virkamiehenä toisessa kotimaassaan. Paulauskasin arvostelijat taas sanovat, että tällä on liiankin läheiset suhteet neuvostoaikaiseen puoluekoneistoon. Liettuan demokraattinen työväenpuolue eli entiset kommunistit tukivat Paulauskasin ehdokkuutta.

Maan parlamentissa enemmistössä ovat konservatiivit viime vuonna pidettyjen vaalien tuloksena. Paulauskas on jo kiirehtinyt vakuuttamaan yhteistyöhalukkuuttaan parlamentin kanssa ja sanonut, ettei hän rukkaa Liettuan tavoitteita liittyä EU:hun ja Natoon.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.