Mainos

Liettuan presidentti lehdelle: Venäjä houkuttelee irtaantumaan Natosta

Venäjä on luvannut joillekin Baltian maiden poliitikoille halpaa kaasua ja öljyä, jos heidän maansa eroaa sotilasliitto Naton jäsenyydestä, sanoo Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite saksalaisen Focus-viikkolehden haastattelussa.  

Presidentin mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan entisen Neuvostoliiton maihin ja saamaan Baltian maat poliittisesti, taloudellisesti ja energialtaan riippuvaiseksi Venäjästä. Grybauskaite sanoo, että Venäjä yrittää estää Baltian maita olemasta aktiivisia ja uskollisia Nato- ja EU-jäseniä.  

– Olemme saaneet tietoa, että muissa Baltian maissa jotkut poliitikot ovat saaneet idästä (Venäjältä) ehdotuksia, että jos maa esimerkiksi eroaa Natosta, ne saavat vastineeksi halvempaa kaasua tai öljyä, Grybauskaite sanoi.  

Grybauskaiten mukaan lännen pitäisi etsiä keinoja monipuolistua ja tulla taloudellisesti riippumattomaksi Venäjästä, koska on liian riskialtista olla riippuvainen Venäjästä.  

Uutistoimisto Reutersin mukaan Grybauskaite vertasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin taktiikkaa Neuvostoliiton entiseen diktaattoriin Staliniin ja natsi-Saksan Adolf Hitleriin.  

– Putin käyttää kansalaisuutta tekosyynä valloittaa alue sotilaallisin keinoin. Se on täysin sama, mitä Stalin ja Hitler käyttivät. Tällaiset vertailut ovat paikallaan, Grybauskaite sanoi saksalaislehdelle.  

Hän sanoi, että tästä huolimatta Venäjän hyökkäys Baltian maihin on epätodennäköinen Nato-jäsenyyksien vuoksi. Hän mukaansa on kuitenkin parempi olla valmistautunut, jotta hyökkäystä ei edes harkita.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.