Mainos

Liettuan presidentti ensivierailulle Suomeen

Liettuan uusi presidentti Rolandas Paksas saapuu huomenna päivän työvierailulle Suomeen. Vierailun keskustelujen keskeisinä teemoina lienevät EU:n laajentuminen ja suhteet Venäjään. Vierailua voidaan pitää tutustumiskäyntinä. Presidentti Paksas ja presidentti Tarja Halonen tapaavat seuraavan kerran parin viikon kuluttua Pietarin 300-vuotisjuhlissa.

Paksas tuli presidentiksi tammikuussa yllätyksellisissä vaaleissa. Edellinen presidentti Valdas Adamkus oli ennakkosuosikki. Vauhdikkaan ja ainakin jossain määrin kansan suosiota kosiskelevan kampanjansa ansiosta Paksas kuitenkin keräsi vaalien toisella kierroksella liki 55 prosenttia äänistä ja tuli näin valituksi valtionpäämieheksi.

Paksas on 46-vuotias. Aiemmin hän on toiminut mm. lentäjänä ja yrittäjänä. Poliittisen uransa hän aloitti vasta vuonna 1997. Silti hän on ehtinyt olla jo kahdesti pääministerinä, Vilnan kaupunginjohtajana ja kansanedustajana. Liettualaisen äänestivät vastikään pidetyssä kansanäänestyksessä selkeästi maan EU:n jäseneksi. Peräti 91 prosenttia äänestäneistä oli jäsenyyden kannalla.

Äänestysaktiivisuus nousi lopulta yli 63 prosenttiin. Äänestystulos antaa siten Liettuan johdolle hyvän selkänojan johdattaa maa EU:n jäseneksi. Jäsenyys toteutuu ensi toukokuun alusta. Jäsenyys on epäilemättä Liettuan politiikan suurin haaste. Ulkopolitiikan linja on pysynyt Paksasin kaudella vakaana ja muuttumattomana. Maan sisäpolitiikkaa ovat kuitenkin ravistaneet monet skandaalit.

Paksas saapuu Suomeen hieman ennen puoltapäivää. Tervetuloseremoniat pidetään presidentinlinnan peilisalissa. Presidenttien keskustelut ovat ohjelmassa heti seremonioiden jälkeen. Paksas keskustelee vierailunsa aikana myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) kanssa. Hän myös luennoi Aleksanteri-instituutissa Liettuan asemasta Itämeren alueella.

Presidentti Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi vierailivat Liettuassa viime kesänä. Presidentti Martti Ahtisaari kävi presidenttikaudellaan Liettuassa kolmasti. Presidentti Adamkus vieraili Suomessa vuonna 1998.

(MTV3-STT)

10:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.