Mainos

Liettuan perustuslakituomioistuin: Presidentti rikkonut perustuslakia

Liettuan perustuslakituomioistuimen mukaan presidentti Rolandas Paksas on rikkonut perustuslakia. Päätöksen perusteella parlamentti voi päättää presidentin erottamisesta.

Liettuan perustuslakituomioistuin on tänään todennut presidentti Rolandas Paksasin syypääksi kolmeen oikeuden käsittelemästä kuudesta syytekohdasta.

Liettuan parlamentti voi tuomioistuimen ratkaisun nojalla päättää presidentin erottamisesta. Parlamentin uskotaan äänestävän erottamisesta ensi viikolla.

Liettuan televisio esitti suorana lähetyksenä tilaisuuden, jossa perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Egidijus Kuris luki tuomioistuimen päätöksen. Päätöksen mukaan Paksas oli rikkonut perustuslakia myöntäessään Liettuan kansalaisuuden vaalikampanjansa rahoittajalle, venäläiselle Juri Borisoville.

Perustuslain rikkomukseksi katsottiin myös se, että presidentti oli paljastanut Borisoville turvallisuusviranomaisten tutkivan tämän toimia ja painostanut lainvastaisella tavalla yksityishenkilöitä presidentinviran nojalla sekä antanut lainvastaisia määräyksiä alaisilleen.

Perustuslakituomioistuimen käsittelemät syytekohdat perustuivat parlamentissa aiemmin esille tuotuun aineistoon. Perustuslakituomioistuimen päätöksestä ei voi valittaa.

Liettuan viestimet ovat arvioineet Paksasin suhteiden venäläiseen Borisoviin vaarantaneen Liettuan turvallisuuden. Suhteiden on pelätty myös avaavan ovet Liettuaan venäläisille rikollispiireille.

Paksasin skandaalivyyhti on ollut erityisen kiusallista Liettualle sen takia, että maa on juuri liittymässä sotilasliitto Natoon ja Euroopan unioniin. Paksas valittiin Liettuan presidentiksi vuosi sitten. Hän on kiistänyt syytteet.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.