Mainos

Liettuan parlamentti erotti Paksasin

Liettuan parlamentti on erottanut presidentti Rolandas Paksasin. Presidentin tehtävät siirtyivät vaaleihin saakka parlamentin puhemiehelle.

Liettuan parlamentti erotti tänään pidetyssä äänestyksessä presidentti Rolandas Paksasin. Paksasin viraltapanon puolesta äänesti kaksi kolmasosaa kansanedustajista, kertoi uutistoimisto BNS.

Yhteensä 86 kansanedustaa katsoi BNS:n mukaan, että Paksas oli rikkonut räikeästi Liettuan perustuslakia ja virkavalaansa myöntäessään Liettuan kansalaisuuden venäläiselle Juri Borisoville. Sama määrä kansanedustajia tuomitsi valtiosalaisuuksien paljastamisen Borisoville.

Yhteensä 89 kansanedustajaa tuomitsi Paksasin toimet myös liettualaisyhtiö Zemaitijos Keliain omistusjärjestelyissä.

Viraltapanoon tarvittiin vähintään 85 ääntä.

Äänestyksien jälkeen Liettuan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Vytautas Greicius vahvisti Paksasin erottamisen. Paksas on ensimmäinen eurooppalainen johtaja, joka on joutunut eroamaan tämänkaltaisen viraltapanon seurauksena.

Presidentinvaalit ja eurovaalit

Presidentin tehtävät siirtyivät parlamentin puhemiehelle Arturas Paulauskasille ennenaikaisiin presidentinvaaleihin asti. Vaalit on pidettävä kahden ja puolen kuulauden kuluessa.

Mahdollinen vaalipäivä on yhtäaikaa eurovaalien kanssa 13. kesäkuuta.

Paksas on aiemmin ilmoittanut asettuvansa ehdolle vaaleissa, mutta ehdokkuus voi vielä kompastua mahdolliseen rikosoikeudenkäyntiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.