Liettuan kolarista selvinneet lapset palaavat Suomeen todennäköisesti ensi viikolla – Kouvolan kaupunki on varautunut auttamaan: "Ilman muuta lapset voivat selvitä tästä"

Liettuassa maanantaina sattuneessa auto-onnettomuudessa kuoli suomalainen pariskunta. Heidän kolme lastaan selvisivät onnettomuudesta.

Turmassa menehtyi 39-vuotias isä ja 33-vuotias äiti. Lapset ovat yhä Liettuassa ja palaavat Suomeen todennäköisesti ensi viikolla. Lapsia ollaan varauduttu auttamaan heidän kotikaupungissaan Kouvolassa.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelupäällikkö Anna Liakka kertoo, että lapsille tarjotaan ensin kriisiapua. Lasten läheisten tilanne arvioidaan ja selvitetään, voiko joku läheisistä toimia lasten tukena.

– Lapselle on tietenkin paras apu, että he saisivat olla läheisten kanssa, keiden kanssa he ovat aikaisemminkin olleet.

Vastaavat tilanteet harvinaisia

Lasten avun tarpeet arvioidaan myös yksilöllisesti. Käytännön tarpeita käydään myös läpi. Tilanteessa voidaan tarvita myös taloudellista tukea ja esimerkiksi apua arkiaskareissa.

– Tämmöisessä tilanteessa vaikutukset voivat ilmetä myöhemmin, Liakka arvioi.

Liettuan tapaus on harvinainen surullinen. Lapset menettivät molemmat vanhempana.

– Vastaavat tilanteet ovat onneksi hyvin harvinaisia. Kolmisenkymmentä vuotta sosiaalialalla olleena en muista vastaavaa tilannetta tulleen eteeni.

Lasten tulevaisuus on tällä hetkellä pitkälti heidän omaistensa ja läheistensä käsissä. Sosiaali- ja terveyspalvelut auttavat tarpeen mukaan. Esimerkiksi perheneuvola tarjoaa tukea tapahtuneen käsittelyyn.

– Ilman muuta lapset voivat selvitä tästä. Lapsethan ovat onneksi aika sopeutuvaisia, Liakka miettii. 

Lue myös:

    Uusimmat