Mainos

Liettua haluaa nopeasti yhteisvaluuttaan

Liettua tähtää tiukasti euroon. Uutta hallitusta muodostetaan jälleen skandaalinkäryisessä ilmapiirissä.

Liettua jatkaa ponnisteluja vaihtaakseen nykyisen valuuttansa litin euroon mahdollisimman pian, vakuuttaa Liettuan tuleva pääministeri Zigmantas Balcytis. Presidentti Valdas Adamkus nimitti sosialidemokraatteja edustavan Balcytisin pääministeriehdokkaaksi tänään.

Balcytisin nimitys vaatii vielä parlamentin hyväksynnän. Hän voi kuitenkin luottaa saavansa tarvittavat äänet sosialidemokraattien keskusta-vasemmistolaisilta yhteistyökumppaneilta 141-paikkaisessa parlamentissa. Zigmantas Balcytis oli edellisen hallituksen valtiovarainministeri.

Liettuan kolmastoista uuden itsenäisyysajan hallitus kaatui toukokuun lopussa hallituksen suurimman ryhmittymän, populistiseksi luonnehditun Työväenpuolueen ministereiden marssittua ulos. Puoluetta on epäilty rahoitussotkuista. Sen johtaja Viktor Uspaskich ilmoitti jättävänsä ainakin toistaiseksi tehtävänsä. Hän matkusti kotiseudulleen Venäjän Arkangeliin.

Heti skandaalien käryä

Vain puolentoista vuoden mittaista hallituskautta sävyttivät lukuisat poliittiset ja taloudelliset skandaalit. Sosialidemokraattisen veteraanipoliitikon Algirdas Brazauskasin,73, johtama hallitusrintama koki viimeisen iskun, kun Liettuaa ei huolittu euroon sen aikomassa aikataulussa eli vuoden 2007 alusta. Esteenä oli vain prosenttiyksiön kymmenesosan liian korkea inflaatio.

Skandaalinkäryä oli ilmassa Vilnassa jälleen, vaikka uutta hallituspohjaa vasta haparoitiin kasaan. Pääministeriehdokkaan pojan on epäilty käyttäneen väärin EU-varoja työskennellessään Liettuan elinkeinoelämän kehittämistoimiston palveluksessa.

Menneisyyden varjo lankesi puolestaan itsensä Balcytisin ylle. Liberaali parlamentaarikko Eligijus Masiulis vaati Balcytisiä vahvistamaan tai kumoamaan tiedot, joiden mukaan tämä olisi pyrkinyt KGB:n kouluun vuonna 1981 mutta olisi reputtanut huonon terveyden vuoksi.

Balcytis kiisti jyrkästi väitteet, ja kertoi havitelleensa tuolloin ilmailualan koulutusta.

Uusi hallitus, entinen linja

Liettuan uuden hallituksen uskotaan jatkavan Brazauskasin viitoittamaa poliittista tietä. Neuvottelut hallituskokoonpanosta alkavat pian.

Zigmantas Balcytis valmistui Vilnan yliopiston taloustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 1976. Hänet valittiin parlamenttiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000, ja nimitettiin liikenneministeriksi seuraavana vuonna. Hänestä tuli edellisen hallituksen valtiovarainministeri viime vuoden toukokuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.