Mainos

Liettua haluaa Natoon ensimmäisellä kierroksella

Liettua toivoo yhä olevansa mukana sotilasliitto Naton laajentumisen ensimmäisellä kierroksella, sanoi presidentti Algirdas Brazauskas. Hänen mukaansa tavoite pysyy Liettuan ulkopolitiikan ykkösaiheena Venäjän vastustuksesta huolimatta.

-Liettuan kanta on, että neuvottelut Naton jäsenyyttä hakeneiden maiden kanssa olisi aloitettava samanaikaisesti, Brazauskas sanoi.

Liettuan ja kahden muun Baltian maan jäsenyyshanke noussee esille Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokouksessa Helsingissä ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Naton ensimmäisiksi uusiksi jäseniksi on veikkailtu Tshekkiä, Puolaa ja Unkaria. Asiantuntijoiden mukaan Baltian mailla ei ole suuriakaan mahdollisuuksia päästä mukaan ensimmäiseen aaltoon, koska Venäjä pitäisi asiaa suorana provokaationa.

Baltian maat pelkäävät, että ne jäävät rannalle Helsingissä tehtävien salaisten sopimusten myötä. Maat epäilevät, että ne uhrataan suurvaltojen etupolitiikan alttarille.

-Emme halua jäädä Naton ulkopuolelle, emmekä halua jäädä harmaalle vyöhykkeelle tai jonkun toisen valtion vaikutuskenttään, Brazauskas sanoi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.