Mainos

Liekki kotiin kauhakuormaajalla

Kesän mediajulkkis Liekki-sonni palasi omaan kotiinsa illalla Hausjärven Hikiällä. Kotiinpaluu ei varmaankaan sonnin itsensä mielestä ollut uljas, sillä se sujui nukutusnuolen aiheuttamassa huppelissa kauhakuormaajan kauhassa.

Liekki oli nukutettava umpiuneen, sillä ihmisten lähestyessä se raivosi teloen toisen sarvensa. Nukkuva sonni vedettiin helposti maassa makaavaan kauhaan ja peitettiin pressuilla. Tuota pikaa oli viiden kilometrin kotimatka taittunut ja tuhlaajapoika pääsi yli kolmen kuukauden jälkeen oman läävänsä lämpimään. Eläinlääkäri joutui sahaamaan telotun sarven poikki Liekin vielä nukkuessa.

Sonnin omistaja Esko Hiltunen on hyvin huojentunut puolitoistavuotiaan pojanvekaran kiinnisaannista. Villin vapauden symboli joutuu viettämään ensi talven kytkyessä ja samalla siitä kesytetään ihmisen kaveri.

-Liekkiä ei karkumatkastaan rangaista, vaan päinvastoin hyvitellään. Sille annetaan hyvää ruokaa, taputellaan ja kerrotaan savolaisvitsejä, myhäilee Esko Hiltunen tyytyväisenä. Tuhlaajapojan paluu oli vähemmän sankarillinen, mutta kuitenkin onnellinen. Isäntä on ylpeä sonninsa treenatusta kropasta. Lihaksikkaalla, jo lähemmäs 900-kiloiseksi kasvaneella Liekillä ei ole ihrakerroksia, vaan kunnon lihaksia.

-Ne se on saanut Hausjärven metsiä tramppaamalla hormoneja käyttämättä. Ensi kesänä Liekki viettää isäntänsä mukaan aikaansa lehmälaumassa laitumella. Siihen mennessä se on naisiinsa niin tottunut, ettei enää lähde karkuun.

Naiset hirvittivät

Toukokuun 28. päivästä saakka metsissä lymyillyt Liekki lähti laitumelta karkuun säikähtäessään lehmälaumaa. Siitä pitäen sitä on yritetty saada kiinni, mutta tähän saakka tuloksetta. Liekille vietiin parin kuukauden ajan metsään muonaa, jotta se saatiin totutettua säännölliseen ruokintaan. Elokuisesta nukutusnuolesta eläin ei ollut moksiskaan.

Vasta tiistai-iltana saatiin järeämmät aineet käyttöön, kun apuun saapuivat Ähtärin Eläinpuiston asiantuntijat. Hirvitorniin ruokintapaikan läheisyydessä noussut eläinlääkäri Tapio Harmanen ampui nukutusnuolen sonnin lapaan. Liekki rauhoittui, mutta katsoi parhaaksi piiloutua metsään.

Koulutettu jälkikoira löysi sen lähistöltä illan pimeydessä. Liekille asetettiin nenärengas ja riimut päähän, ja se siirrettiin lähemmäs tietä puuhun liekaan. Päivän valjettua sankari torkkui aluksi rauhallisena, vaikka kuljetuskaluston metsään saamiseksi jouduttiinkin kaatamaan muutama puu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.