Mainos

Liekeiltä pelastunut norjalainen: Luulin tulipaloa tuulen huminaksi

Länsi-Norjassa Lärdalin kunnassa sijaitsevassa Lärdalsöyrin kylässä syttyi tulipalo myöhään lauantai-iltana. Tuli levisi nopeasti tuulenpuuskien mukana ympäri kylää. 

Kylän asukas Kjartan Kvinge säpsähti yöllä hereille tuulen huminaan. Hän nousi ylös sängystä ja meni kurkkaamaan talonsa ulko-ovesta, miksi tuuli ujelsi niin navakasti.

-Avattuani oven näin, että talo olikin liekeissä. Suljin oven ja juoksin herättämään vanhimman tyttäreni, joka nukkui ullakolla, Kvinge kertoi NRK:lle.

Kvinge onnistui pelastamaan puolisonsa ja kaksi pientä tytärtään ennen kuin liekit nielaisivat koko kodin. Talo paloi maan tasalle.

Kvingen lisäksi myös muut kyläläiset heräsivät paloon nopeasti. 

Lärdalin kunnanjohtaja Jan Geir Solheim kertoi kiiruhtaneensa herättämään ihmisiä tulipalon alta.

– Rikoin jopa ovia ja autoin ihmisiä ulos, Solheim sanoi Norjan TV2:lle.

Poliisin mukaan on lähes ihme, ettei suurpalossa menetetty ihmishenkiä.

– On suuri onni, ettei tässä tragediassa kukaan kuollut eikä minun tietääkseni loukkaantunutkaan vakavasti, kertoi Norjan poliisin edustaja Nils Erik Eggen.

Tuli tuhosi muistot 

Pelastustyöntekijät saivat palon hallintaansa vasta tänään illansuussa. Sitä ennen tuli onnistuttiin kertaalleen sammuttamaan hetkeksi, mutta se roihahti uudestaan liekkeihin. 

Sammutustöitä vaikeuttivat voimakas tuuli sekä sähkö- ja puhelinlinjojen katkokset alueella.

Palon vuoksi sairaalassa oli sunnuntai-iltana 50 ihmistä. Yhteensä 400 ihmistä kävi tutkittavina palon vuoksi. Heistä noin 100:lla oli saanut savun aiheuttamia vammoja.

Palon syytä ei vielä sunnuntaina tiedetty. Viranomaisilla on edessään pitkä salapoliisityö, jotta maan tasalle palaneiden talojen syttymissyy saadaan selville.

Lärdalsöyrissä tuhoutui 23 taloa, joista osa oli suojeltuja perinteikkäitä puutaloja. Suuri osa tuhoutuneista taloista oli asuinrakennuksia.

Leiv Thomas Faulkner näki televisiosta, kuinka hänen omistamansa 1840-luvulla rakennettu puutalo paloi maan tasalle. 18-vuotias Faulkner oli perinyt talon muutama vuosi sitten isältään.

Faulknerin perhe ei asunut palaneessa talossa, mutta he kävivät siellä lomilla ja viikonloppuisin.

– Talossa oli kaikki muistot isästäni. Nyt olen menettänyt valokuvat ja tarinat, Faulkner sanoi TV2:lle.

Apu tuli nopeasti 

Norjan pääministeri Erna Solberg kiitteli nopeaa toimintaa pelastustöissä ja esitti osanottonsa kotinsa menettäneille norjalaisille. 

-Palo osoittaa, miten haavoittuvia olemme luonnonvoimille ja tulelle, Solberg sanoi.

Myös kuningas Harald välitti kiitoksensa kaikille pelastustyöntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka auttoivat palon sammuttamisessa.

– Lärdalsöyrin tapahtumat koskettavat meitä kaikkia, Harald sanoi kirjeessään kunnanjohtaja Solheimille.

Pääministeri Solberg kehotti ihmisiä yhteisvoimin auttamaan kodittomiksi jääneitä lärdalsöyriläisiä ja järjestämään tilapäismajoitusta. 

Solberg ja oikeusministeri Anders Anudsen vierailevat Lärdalsöyrissä huomenna.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.