Mainos

Liedon valtuustosta tuli Suomen naisvaltaisin

Naisten osuus kunnanvaltuustoissa kasvaa hitaasti. Vaikka naisten osuus valtuustoissa on lisääntynyt 1950-luvulta lähtien, uusista valtuutetuista vain runsas kolmannes on naisia. Eilisissä kunnallisvaaleissa Liedon kunnanvaltuustosta tuli Suomen naisvaltaisin.

Naisenemmistöinen kunnanvaltuusto on Suomessa harvinaisuus. Yksi poikkeuksista on 15 000 asukkaan Lieto, joka äänesti naisia päättäjiksi Suomen kunnista kaikkein eniten. Liedossa 35 valtuutetusta 21 on naisia. Liedon valtuustoon uutena mutta suurimmalla äänimäärällä valittu Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ja Sdp:n ehdokkaista eniten ääniä saanut Kristiina Vihavainen arvioivat, että päätökset ovat aika samanlaisia tekevät niitä sitten miehet tai naiset.

- Kai päätöksenteko menee omassa prosessissaan, mutta uskon myös, että tämä tuo päätöksentekoon tunneälyä eli tunnetta ja älyä, sanoo Anne-Mari Virolainen.

Tähän olis helppo vastata, että pehmeät arvot, perhepäivähoito tai vanhukset, mutta uskoakseni ne asiat ovat samat, mitkä kasvavaa Lietoa puhuttavat. Ovat ne sitten kovia tai pehmeitä, kyllä me naiset klaaraamme ne kaikki, uskoo Kristiina Vihavainen.

Liedon valtuustossa on tähänkin asti ollut naisenemmistö, mutta nyt naisia on jo 60 prosenttia. Koko maassa hieman runsas 36 prosenttia.

- Uskon, että osasyy on siinä että tää on kasvukunta. Naiset ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista ja sitä kautta hakeutuneet ehdokkaiksi, siitä se johtuu, Vihavainen pohtii.

Naisenemmistöinen valtuusto tulee nyt 23 kuntaan, kun taas neljän viime vuoden ajan naisenemmistö on ollut 13 kunnan valtuustossa. Tämän vuoden kunnallisvaaleissa vähiten naisvaltuutettuja valittiin Utsjoella, jossa vain yksi valtuutettu 15:stä on nainen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.10.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja