Mainos

Libyassa kuolemaan tuomittujen hoitajien kohtalo epäselvä

Tuomio saattaa kuitenkin vielä muuttua, sillä sairastuneiden lasten perheet ja syytetyt ovat päässeet sopimukseen korvausten maksamisesta.

Libyan korkein oikeus on vahvistanut viiden bulgarialaisen sairaanhoitajan ja palestiinalaissyntyisen lääkärin kuolemantuomiot. Heitä syytetään hi-viruksen tahallisesta tartuttamisesta yli 400 libyalaislapseen.

Tuomitut vakuuttavat olevansa syyttömiä ja sanovat, että heiltä aikaisemmin saadut tunnustukset hankittiin kiduttamalla.

Hoitajat ja lääkäri saattavat silti vielä päästä vapaiksi. Libyan oikeusneuvosto alkaa käsitellä tapausta maanantaina, ja sillä on valta armahtaa tuomitut tai muuttaa heidän tuomionsa vankeudeksi.

Jos rangaistukseksi määrätään vankeutta, tuomitut voivat päästä vankilaan Bulgariaan. Lääkäri Ashraf Hajujille on myös myönnetty Bulgarian kansalaisuus, jotta hänellä olisi samat mahdollisuudet päästä pois Libyasta kuin hänen kohtalotovereillaan.

Libyan ulkoministerin Abdelrahman Shalgamin mukaan oikeusneuvosto ottaa huomioon muun muassa hiv-tartunnan saaneiden lapsien perheille maksetut korvaukset, tuomittujen iän ja sen, että he ovat istuneet vankilassa jo kahdeksan vuotta.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka kauan oikeusneuvosto käsittelee asiaa, mutta prosessi saattaa olla hidas.

Korvauksista ehkä jo sopu

Toiveet tuomittujen vapauttamisesta kasvoivat myöhään eilisiltana, kun hyväntekeväisyysjärjestö Gaddafin säätiö ilmoitti sairastuneiden lasten perheiden ja EU:n päässeen sopimukseen perheille maksettavista rahoista. Neuvotteluissa välittäjänä toiminut säätiö sanoi tuolloin kriisin päättyneen.

Libya kutsuu rahoja korvauksiksi, mutta Bulgaria on vastustanut sanavalintaa, koska sana pitää sen mielestä sisällään oletuksen tuomittujen syyllisyydestä.

Myös ulkoministeri Shalgam sanoi tänään, että sopimukseen olisi päästy. Bulgarian ulkoministeriö ei kuitenkaan vahvistanut asiaa.

Sairaanhoitajat ja lääkäri pidätettiin vuonna 1999. Hiv-epidemiaan perehtyneet kansainväliset tutkijat sanovat epidemian alkaneen jo ennen kuin tuomitut tulivat töihin Libyaan. Heidän mukaansa lapset saivat tartuntansa sairaalan huonon hygienian vuoksi.

Libya pitää tästä huolimatta kiinni väitteestään, että tuomitut tartuttivat hi-virusta lapsiin tahallaan.

EU toivoo Libyan armahtavan hoitajat

EU:n ulkoasiankomissaari Benita Ferrero-Waldner pyytää Libyaa armahtamaan kuolemaan tuomitut viisi bulgarialaishoitajaa ja palestiinalaislääkärin. Komissaari sanoo olevansa syvästi pahoillaan, että Libyan korkein oikeus vahvisti kuolemantuomiot.

Myös EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso arvostelee korkeimman oikeuden päätöstä. Barroso uskoo silti, että kiista voidaan vielä ratkaista.

MTV3-AP-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen Uutiset 11.07.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.