Mainos

Libyan kapinallisille sataa länsimailta rahaa satoja miljoonia

Länsimaat kasaavat voimiaan yhä vahvemmin Libyan kapinallisten taakse.

Ranska ja Italia ovat luvanneet kapinallisjoukoille avustuksia samalla kun Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton totesi, että Libyan johtajan Muammar Gaddafin lähtö on väistämätön.

- Gaddafin päivät ovat luetut, Clinton vannoi Arabiemiraateissa, missä Libyan vastainen liittouma kokoontui pohtimaan Libyan tulevaisuutta.

Myös Libyan entisen siirtomaaisännän Italian mielestä Gaddafin hallinto on tullut tiensä päähän.

Puheiden painoksi Nato jatkoi ilmaiskujaan Tripolissa.

Kapinalliset: Öljysatamat ehkä pian auki

Kipeästi lisää rahaa kaipaavat kapinalliset herättelevät toivoa öljyntuotannon käynnistämisestä. Tarkkaa aikaa tuotannon käynnistämiselle ei kuitenkaan ilmoitettu.

- Me tarvitsemme vähintään kolme miljardia dollaria (reilut 2 miljardia euroa) seuraavan neljän kuukauden aikana, kapinallisten riveihin loikannut Libyan YK-lähettiläs Abdurrahman Shalgam sanoi tiedotusvälineille.

Italia on jo luvannut kapinallisjoukoille 300-400 miljoonaa ja Ranska 290 miljoonaa euroa. Ranska sanoi ottavansa rahat Gaddafin jäädytetyistä varoista.

- Rahat ovat humanitaarista apua varten. Ne kuuluvat Libyan kansalle, Ranskan ulkoministeri Alain Juppe totesi.

Gaddafia syytetään joukkoraiskauksista

Libyan hallinto kiisti YK:n ihmisoikeusneuvoston raportin, jonka mukaan libyalaisjoukot olisivat murhanneet omia kansalaisiaan ja siepanneet sekä kiduttaneet heitä.

Libyan mukaan sotarikoksiin ovat sen sijaan syyllistyneet hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset ja sotilasliitto Nato.

Gaddafi on joutunut ahtaalle myös kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. ICC:n tutkijat ovat saaneet näyttöä siitä, että Gaddafi olisi määrännyt joukkoraiskaukset Libyassa. Todisteita löytyy myös siitä, että Gaddafin hallinto olisi ostanut lääkkeitä tai huumeita sotilailleen tähän tarkoitukseen.

Libyan johtajaa vastaan aiotaan uusien todisteiden myötä nostaa syyte joukkoraiskauksista, sanoo ICC:n pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo.

Libyan nykyhallinto ei tunnusta ICC:n toimivaltaa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.