Mainos

Libyan kapinalliset valtasivat tärkeän öljykaupungin

Libyan kapinalliset saivat tärkeän voiton tänään, kun he ottivat takaisin haltuunsa strategisesti merkittävän Aidabijan kaupungin maan itäosassa.

Kapinalliset pääsivät niskan päälle Aidabijassa sen jälkeen kun kansainvälinen liittouma oli moukaroinut Muammar Gaddafin joukkoja ilmasta kaksi päivää.

Voitonriemuisat kapinalliset tanssivat panssarivaunujen päällä, heiluttivat lippuja ja ampuivat ilmaan Gaddafin tappion merkiksi.

Aidabija on tärkeä portti Länsi-Libyasta itään kapinallisten tärkeimpään kaupunkiin Bengasiin sekä Tobrukin öljykaupunkiin.

— Luulen, että Gaddafi lähtee muutaman päivän sisällä. Tämä oli se kaupunki jolla oli merkitystä, sanoi paikallinen asukas Mohamed Salem.

Osa suri kuolleita sotilaita

Jäljet Aidabijan liepeillä kertoivat raskaista taisteluista. Gaddafin sotilaiden ruumiita lojui aavikolla palaneiden ajoneuvojen vieressä. Osa kaupunkilaisista otti valokuvia hävityksestä.

Aidabijasta ei juuri löytynyt sympatiaa kuolleille sotilaille. Kaupunkilaisten mukaan monet Gaddafin joukoista ovat ulkomaalaisia palkkasotureita.

Asukkaat esittelivät AFP:n toimittajalle yhdeltä ruumiilta otettuja henkilöpapereita, jotka kertoivat vuonna 1982 syntyneen miehen olleen Tshadin kansalainen.

Osa suri sitä, että libyalaiset ovat päätyneet tappamaan toisia libyalaisia.

— Olen surullinen, koska osa kuolleista on libyalaisia, jotka eivät tienneet totuutta. Gaddafi valehteli heille ja sanoi, ettei vastassa ole taistelijoita, ettei lentokieltoaluetta ole olemassa. Gaddafi väitti, että me kuulumme (terroristiverkosto) al-Qaidaan, sanoi ruumiita tienposkesta kerännyt Bengasin sairaalan työntekijä Mohamed Jomaa.

Asukkaat pelkäävät tarkka-ampujia Misratassa

Länsi-Libyassa Misratan kaupungissa taistelut jatkuivat. Gaddafin joukot ovat piirittäneet ainoaa kapinallisten hallussa ollutta kaupunkia maan länsiosassa viikkoja.

Kapinalliset kertoivat tänään, että Gaddafin joukot lähestyivät kaupunkia kaikista suunnista. Silminnäkijöiden mukaan myös Gaddafin tarkka-ampujat jatkoivat siviilien tappamista.

— Tarkka-ampujia on keskustan katoilla... 115 ihmistä on kuollut viikossa, kertoi nimettömänä pysytellyt kaupunkilainen.

Tietoja Misratan tapahtumista ei ole pystytty vahvistamaan.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Rita Strömmerin juttu (Kymmenen uutiset 26.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.