Mainos

Libyan hiv-kohun tuomiot heinäkuussa

Libyassa hi-viruksen levittämisestä kuolemaantuomittujen viiden bulgarialaishoitajan ja palestiinalaislääkärin lopulliset tuomiot julistetaan heinäkuun 11. päivänä. Asiasta ilmoitti maan korkeimman oikeuden tuomari.

Hoitajat ja lääkäri todettiin korkeimmassa oikeudessa viime joulukuussa syyllisiksi hi-viruksen tartuttamiseen 438 lapseen vuonna 1999. He työskentelivät tuolloin sairaalassa Benghasin kaupungissa Välimeren rannalla. Sairastuneista lapsista 56 on sittemmin kuollut.

Tuomitut esittivät tänään viimeisen vetoomuksensa Libyan korkeimmalle oikeudelle. Hoitajien ja lääkärin mukaan he ovat syyttömiä. Lääkärin asianajajan mukaan kaikki syytettyjen tunnustukset on saatu kiduttamalla. Hoitajia edustava lakimies puolestaan vetosi siihen, ettei tuomittujen syyllisyydestä ole todellista näyttöä.

Syynä huono hygienia?

Myös monet ulkomaiset asiantuntijat ovat vedonneet tuomittujen syyttömyyden puolesta. Arvostetun aids-tutkijan Luc Montagnierin mukaan Benghasin epidemia johtui todennäköisesti huonosta hygieniasta.

Oikeuden istunnon aikana kuolemantuomiota kannattavat uhrien omaiset partioivat käräjäsalin ulkopuolella pidellen käsissään sairastuneiden lastensa kuvia.

Kahdeksan vuotta vireillä ollut oikeusjuttu on kiristänyt Libyan ja länsimaiden välejä ja herättänyt voimakkaita tunteita Välimeren molemmin puolin. EU ja Yhdysvallat ovat arvostelleet Libyaa voimakkaasti, sillä syytettyjä on pidetty telkien takana vuodesta 1999 asti.

Oikeuden uskotaan pitävän tuomiot voimassa, mutta muuttavan ne myöhemmin vankeusrangaistuksiksi. Libyan lainsäädäntö mahdollistaa Bulgarian kansalaisten vankeustuomion suorittamisen kotimaassaan. Syytetylle palestiinalaislääkärille myönnettiin tällä viikolla Bulgarian kansalaisuus.

Jotta vankeusrangaistus olisi mahdollinen, Bulgarian hallituksen ja EU:n oletetaan räätälöivän uhrien perheille korvauspaketin. Omaiset ovat vaatineet noin kymmenen miljoonan euron korvauksia uhria kohti. Libyalaislähteiden mukaan paketista on jo sovittu, ja lopullinen ratkaisu asiaan on mahdollista saada jo tällä viikolla.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.