Mainos

Libyalaista aseohjelmamateriaalia lennätetty USA:han

Valkoinen talo ilmoittaa, että Libyasta on toimitettu Yhdysvaltoihin libyalaisten joukkotuhoaseohjelmamateriaalia. Valkoisen talon mukaan tämä osoittaa Libyan aseriisunnan "edistyneen todella".

-Vaikka nämä lähetykset ovatkin vain Libyan aseiden eliminoinnin alku, ne yhdessä Libyan käytännössä osoittaman yhteistyön kanssa osoittavat todellista edistystä tapahtuneen, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan.

McClellanin mukaan edistyksestä huolimatta on liian aikaista keskustella Yhdysvaltain Libyaa vastaan julistamien pakotteiden lopettamisesta, koska "tehtävää riittää vielä". Libyasta on McClellanin mukaan lennätetty 25 tonnia asiakirjoja ja muuta materiaalia, jotka liittyvät Libyan joukkotuhoaseohjelmiin.

Libyan johtaja Muammar Gaddafi ilmoitti joulukuussa, että Libya keskeyttää joukkotuhoaseohjelmansa. Libyassa on ollut niin Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kuin myös Yhdysvaltojen ja Britannian asetarkastajia sen jälkeen kun Gaddafi esitti ilmoituksensa.

Gaddafi lupasi, että YK:n asiantuntijat voivat tarkistaa ja lopettaa maan joukkotuhoaseisiin liittyvät ohjelmat. Asiasta kerrottiin Yhdysvaltain, Britannian ja Libyan käymien salaisten neuvottelujen jälkeen.

Britannia ja Yhdysvallat ovat antaneet ymmärtää, että Libya on ollut melko lähellä ydinaseen kehittämistä. Atomienergiajärjestön mukaan maa on ollut tästä tavoitteesta vielä vuosien päästä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.