Libya luovutti Lockerbie-epäillyt

Lockerbien pommi-iskusta epäillyt kaksi libyalaismiestä saapuivat illansuussa Hollantiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Libya luovutti aiemmin tänään miehet YK:n edustajalle Tripolissa. Miehiä syytetään amerikkalaisen Pan Am -yhtiön matkustajakoneen räjäyttämisestä skotlantilaisen Lockerbien yllä vuoden 1988 joulukuussa. Iskussa kuoli kaikkiaan 270 ihmistä.

Libyalaismiehet - Abdel Basset al-Megrahi ja Al-Amin Khalifa Fahima - saapuivat YK:n ruotsalaisen alipääsihteerin Hans Corellin seurassa Valkenburgin sotilastukikohtaan Haagin ulkopuolella YK:n erikoiskoneella. Epäillyt on määrä asettaa skotlantilaisen tuomioistuimen eteen puolueettomalla maaperällä Hollannissa.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi, että libyalaismiesten luovuttaminen oli "historiallinen hetki". Cookin mukaan Libyan päätös luovuttaa epäillyt "päätti kymmenen vuotta kestäneen diplomaattisen umpikujan". Hän huomautti myös, että Britannian viime vuonna tekemä aloite oikeudenkäynnin järjestämisestä kolmannessa maassa tuotti nyt tulosta.

Pääministeri Tony Blair sanoi puolestaan tapauksen osoittavan, että vastuulliset saadaan lopulta oikeuden eteen riippumatta siitä, miten kauan "järkyttävästä terroriteosta on kulunutkin". Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan antoi lausunnon, jossa hän toivoi oikeuden voittavan.
-Odotus on ollut pitkä. Pääsihteeri on tyytyväinen näihin tuloksiin ja toivoo, että oikeus toteutuu nyt, YK:n edustaja Fred Eckhard sanoi pian libyalaismiesten luovuttamisen jälkeen.

Pommi matkalaukussa

Libyalaismiesten uskotaan olevan maansa tiedustelupalvelun agentteja. Heidän epäillään toimittaneen matkalaukkuun kätketyn pommin Pan Amin koneeseen, joka lähti 21. joulukuuta 1988 Lontoosta kohti New Yorkia. Skotlantilaisen Lockerbien yllä kone räjähti ja kaikki 259 koneessa ollutta matkustajaa ja miehistön jäsentä sai surmansa. Koneen maahansyöksyssä kuoli lisäksi 11 ihmistä Lockerbiessa.

Miehiä kuullaan Utrechtin lähistöllä sijaitsevassa tyhjillään olevassa lentotukikohdassa. Alue luovutetaan oikeudenkäynnin ajaksi Britannialle, ja oikeudenkäynti noudattaa Skotlannin lakeja. Myös kaikki oikeuden tuomarit ovat skotlantilaisia. Ennakkoarvioiden mukaan oikeudenkäynti voi venyä hyvinkin pitkäksi.

Vastineeksi luovutuksesta YK on keskeyttänyt Libyan vastaiset pakotteet. Lopullisesti pakotteiden poistamisesta päätetään 90 vuorokauden kuluessa. Pakotteet tulivat voimaan vuonna 1992 ja vuotta myöhemmin niitä kiristettiin entisestään. Libya on kaiken aikaa kiistänyt länsimaiden syytökset kansainvälisen terrorismin tukemisesta.

Vasta kun Lontoo ja Washington viime vuonna luopuivat vaatimuksestaan, jonka mukaan epäillyt olisi luovutettava joko Britanniaan tai Yhdysvaltoihin, pitkään paikallaan polkeneissa neuvotteluissa tapahtui edistystä. Myös Etelä-Afrikan presidentillä Nelson Mandelalla oli merkittävä osa Libyan johtajan Muammar Gaddafin taivuttamisessa luovuttamaan epäillyt "neutraalin" oikeusistuimen kuultaviksi.
(STT-DPA-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat