Mainos

Libya-kokous: Sotilasoperaatio jatkuu, kunnes Gaddafi taipuu

Libyaan hyökänneen liittouman maat ovat päättäneet jatkaa sotilasoperaatiotaan niin kauan, kunnes Muammar Gaddafi tottelee YK:n turvallisuusneuvoston asettamia vaatimuksia siviilien suojelemiseksi.

Lontoon kansainvälinen Libya-kokous päätti tänään lisäksi perustaa erityisen yhteysryhmän ohjaamaan liittouman Libyan-politiikkaa. Ryhmä aikoo pitää ensimmäisen kokouksensa Qatarissa pikaisella aikataululla.

Britannian ulkoministerin William Haguen mukaan kokouksessa ei keskusteltu Libyan kapinallisten aseistamisesta. Kokoukseen osallistui lähes 40 valtiota, joista seitsemän oli arabimaita. Paikalla oli myös Libyan kapinallisten edustaja.

Osallistujamaiden uskottiin etukäteen pohtivan myös Gaddafille myönnettävän pakomahdollisuuden tarjoamista. Gaddafin poistuminen Libyasta voisi kenties estää pitkittyneen konfliktin syntymisen Libyassa. Mahdollisena piilopaikkana voisi toimia sellainen maa, johon Gaddafilla on läheiset suhteet - kuten Hugo Chavezin johtama Venezuela.

Gaddafi itse lähestyi Lontoon-kokouksen osallistujamaita kirjeitse. Hän vaati liittoumaa lähtemään Libyasta ja vertasi operaatiota natsijohtaja Adolf Hitlerin toimintaan toisen maailmansodan aikana.

Suomella kenties rooli myöhemmin

Lontoon kokoukseen osallistunut Ruotsi vahvisti tiistaina osallistumisensa Libya-operaatioon. Suomi ei osallistunut Lontoon-kokoukseen eikä ole lähdössä Nato-johtoiseen sotilasoperaatioon.

– Kun Suomi on tässä vaiheessa niin selkeästi ilmoittanut, ettei se ole valmis lähtemään Libyaan, on luonnollista ettei Suomi myöskään osallistu Lontoon kokoukseen, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista

– Jos parin viikon päästä pidetään tapaaminen, jossa pohditaan kaikkien kiinnostuneiden kesken esimerkiksi humanitaaristen kuljetusten suojelemista, Suomi on varmaan siinä vaiheessa mukana, hän arvelee.

Katso Risto Puolimatkan juttu:

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja