Libya ja Ranska sopivat lentokonekaupoista ja ydinreaktorista

Ranskan opposition mukaan presidentti Sarkozyn ei olisi pitänyt kutsua ihmisoikeusrikoksista ja terrorismin tukemisesta syytettyä Gaddafia maahan.

Libya vahvistaa ostavansa yhteensä 21 Airbus-yhtiön lentokonetta. Kaupoista sovittiin Libyan johtajan Muammar Gaddafin Ranskan-vierailun yhteydessä. Lisäksi Ranska allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan se myy Libyalle "yhden tai useampia ydinreaktoreita" rauhanomaiseen käyttöön.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi aiemmin päivällä aikovansa allekirjoittaa Libyan kanssa kauppasopimuksia, joiden arvo on kymmenisen miljardia euroa.

Sarkozy kertoi myös vaatineensa Gaddafia parantamaan maansa ihmisoikeustilannetta. Johtajat neuvottelivat viisipäiväisen vierailun alussa Elysee-palatsissa.

Ranskan opposition mukaan presidentti Sarkozyn ei olisi pitänyt kutsua ihmisoikeusrikoksista ja terrorismin tukemisesta syytettyä Gaddafia maahan. Arvostelijoiden mukaan vierailu oli ajoitettu varsin oudosti, kun se alkoi kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.

Sarkozy sanoi seisovansa kutsun takana ja painotti, että Ranskalla oli keskeinen osa kesällä bulgarialaisten sairaanhoitajien vapauttamisessa Libyasta. Sairaanhoitajat oli tuomittu satojen libyalaislasten tartuttamisesta hi-viruksella.

- Ranskan neuvottelut johtivat vapauttamiseen, sanoi Sarkozy ja lisäsi, että ilman Ranskan panosta sairaanhoitajat viruisivat yhä libyalaisvankilassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat