Mainos

Libya hyväksymässä myös yllätyskäynnit ydinlaitoksissaan

Libya on ilmoittanut olevansa valmis hyväksymään YK:n yllätystarkastukset ydinlaitoksiinsa. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman länsimaisen diplomaatin mukaan Libyan edustajat keskustelivat asiasta viikonvaihteessa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohammed ElBaradein kanssa Wienissä.

Libyalaiset tarjoutuivat tapaamisessa allekirjoittamaan ydinsulkusopimukseen liittyvän lisäpöytäkirjan, jossa sitoudutaan ydinlaitosten yllätystarkastuksiin. Libyalaisviranomaiset eivät kuitenkaan ole vielä vahvistaneet tietoa.

Libya ilmoitti perjantaina luopuvansa joukkotuhoaseohjelmastaan. Päätöstä on kiitelty maailmalla ja sen uskotaan helpottavan Libyaa pääsemään nykyisestä eristyksestä. Libya toivoo, että myös amerikkalaiset öljy-yhtiöt palaisivat takaisin Libyaan.

-Me muutamme miekkamme auroiksi ja toivomme, että muut maat arvostavat päätöstämme ja seuraavat sitä, sanoi Libyan ulkoministeri Shokri Ghanem perjantaina ilmoittaessaan maan politiikan muutoksesta.

Tarkastajat odottavat

Kemiallisten aseiden kieltoa valvova järjestö OPCW ilmoitti tänään aloittavansa tarkastuskäynnit Libyassa heti, kun maa on liittynyt kemialliset aseet kieltävään sopimukseen.

-Me ryhdymme kaikkiin tarvittaviin toimiin, kunhan Libya allekirjoittaa sopimuksen, sanoi järjestön edustaja Peter Kaiser Amsterdamissa.

Kaiser arvioi, että käytännön valmistelut vievät kuitenkin parisen kuukautta ennen kuin Libyan kemiallisten laitosten tarkastukset paikan päällä voivat alkaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.