Mainos

Liberian Taylor kiisti syytteet

Liberian entistä presidenttiä Charles Tayloria syytetään YK:n sotarikostuomioistuimessa muun muassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsisotilaiden käytöstä.

Liberian entinen presidentti Charles Taylor on tänään astunut ensimmäistä kertaa sotarikostuomioistuimen eteen naapurimaassa Sierra Leonessa. Häntä syytetään Sierra Leonen kapinallisten tukemisesta.

Tayloria vastaan on nostettu 11 syytettä, joiden mukaan hän koulutti ja aseisti kapinallisia Sierra Leonen sisällissodan aikana 1991-2002. Hänelle maksettiin timanteilla, joilla hän rahoitti konfliktia omassa maassaan. Taylorin joukoissa taisteli paljon lapsisotilaita.

Taylor kiisti syyllisyytensä ja kieltäytyi tunnustamasta tuomioistuinta. Varsinaisen oikeudenkäynnin odotetaan alkavan vasta kuukausien kuluttua.

Taylor on ensimmäinen afrikkalaisen maan entinen presidentti, jota vastaan on nostettu syyte rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Omaiset kritisoivat oikeudenkäyntiä

Sierra Leoneen saapuneet Taylorin perheenjäsenet arvostelivat oikeudenkäyntiä puolueelliseksi.

- En usko, että hän saa riippumatonta oikeudenkäyntiä, koska hänet on jo pantu syytteeseen, tapaus on käsitelty ja hänet on tuomittu mediassa, hänen siskonsa Louise Taylor Carter sanoi. Hän ja neljä muuta sukulaista toivat Taylorille uskonnollista kirjallisuutta luettavaksi.

Toistaiseksi Tayloria puolustavat tuomioistuimen asianajajat, kunnes hän on nimennyt edustajansa. Useita asianajajia saapui sunnuntaina Liberiasta ja muualta Länsi-Afrikasta tarjoutuen puolustamaan häntä.

Taylorin hengelliseksi neuvonantajaksi itseään nimittävä Kilari Anand Paul kertoi, että Taylor haluaa yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston oikeustieteellisen professorin Alan Dershowitzin johtamaan puolustustaan.

Molemmissa maissa pelätään väkivaltaa

Oikeudenkäynnin pelätään lietsovan levottomuuksia niin Sierra Leonessa kuin Liberiassakin, missä Taylorin kannattajat ovat uhanneet reagoida oikeuskäsittelyyn väkivallalla. Tiukennetut turvallisuustoimet näkyivät Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa.

Tuomioistuin on pyytänyt, että oikeudenkäynti siirrettäisiin Haagin sotarikostuomioistuimeen muun muassa juuri turvallisuussyiden vuoksi. Kaikkia pyyntö ei miellytä.

- Sota oli täällä, joten miksi käydä oikeutta muualla, kysyi Abubakar Gbo, jonka molemmat kädet Taylorin tukemat kapinalliset silpoivat.

Sisällissodasta toipuvassa maassa Taylorin oikeudenkäyntiä seurataan tarkasti.

- Taylor sanoi kerran, että sierraleonelaiset maistaisivat sodan katkeruuden, ja nyt on hänen vuoronsa maistaa se katkeruus, sanoi Sahr Momodu Tarawally, sodan uhri hänkin.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja