Mainos

Liberia äänesti historiallisissa vaaleissa

Liberialaiset äänestivät tänään sankoin joukoin sodan runteleman maan ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa kahteentoista vuoteen. Äänestyspaikkojen eteen kerääntyi pitkiä jonoja jo aamunkoitteessa, ja joillakin paikoin jo 80 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä alkuiltapäivään mennessä.

Presidentin- ja parlamenttivaalit ovat osa Liberian naapurimaiden välittämää rauhansopimusta, joka tähtää seitsemän vuotta kestäneen sisällissodan päättymiseen. Lähes jokainen liberialainen perhe on kokenut kovia sodassa, jossa kuoli yli 150 000 ihmistä ja yli miljoona asukasta joutui lähtemään kodeistaan.

Liberiassa on pelätty, että vaaleissa häviävät ehdokkaat voivat turvautua uudelleen väkivaltaan vaalien jälkeen. Kaksi presidentinvaalien ennakkosuosikkia, entinen sotapäällikkö Charles Taylor ja entinen ministeri Ellen Johnson-Sirleaf sanoivat kuitenkin äänestysinnon osoittavan, että liberialaiset ovat sotaa vastaan.
-Uskon, että Liberian kansa sanoo nyt maailmalle, että olemme valmiita demokratiaan, Taylor sanoi äänestäessään.
Hänen mukaansa väkivaltaisuuksia ei ole nyt eikä niitä tule olemaan vaalien jälkeenkään.

Taylor aloitti sisällissodan vuonna 1989, ja hän oli joukkoineen vähällä vallata pääkaupungin Monrovian vuosina 1990 ja 1992. Molemmilla kerroilla Nigerian johtamat afrikkalaiset rauhaturvajoukot estivät kuitenkin hänen toimensa. Rauhanturvajoukot valvoivat äänestyksen sujumista kaikilla 1 900 äänestyspaikalla. Vaaleja valvomaan oli saapunut yli 500 ulkomaista tarkkailijaa, mm. Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter.

Vaalit pidettiin vain viikkoa ennen kuin Liberian valtio täyttää 150 vuotta. Liberian perustivat vuonna 1847 vapautetut amerikkalaiset orjat.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.