Liberan Pursiainen tuloeroista: "Kukaan ei kannata kuoppaan hyppäämistä, vaan kuopassa olevan nostamista"

Tuloeroissa ongelma on pienet tulot –"Köyhiä pitää auttaa" 10:18

Suomen tuloerot ovat olleet viime vuosina kasvussa. Ajatuspaja Liberan Heikki Pursiainen ei näe tuloeroissa ongelmaa, vaan painottaa köyhyyden poistamista.

Aamun Huomenta Suomessa ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoivat näkemyksiään tuloerojen kasvusta.

Alanko-Kahiluoto varoittaa seurauksista, jos tilanteen annetaan Suomessa luisua tuloerojen kasvussa liian pitkälle.

– Luokkakierto hidastuu ja vähenee. Kouluttamattomuus ja työttömyys ja sosiaaliset ongelmat alkaa periytyä, jos on isoja alueellisia ja yhteiskuntaluokkien välisiä eroja, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Pursiaisen mukaan tutkimustieto ei tue sitä, että Suomessa tuloerojen kasvulla olisi haitallisia vaikutuksia. Hänestä varallisuuden keskittyminen ei ole Suomessa erityinen ongelma.

– Kenenkään järkevän mielestä tuloerot eivät ole yhteiskunnallinen ongelma, vaan köyhyys, Pursiainen painottaa.

"Kukaan ei kannata kuoppaan hyppäämistä"

Tuloerokeskustelun Pursiainen pelkistää vertaukseksi kuopassa olevasta ihmisestä.

– Ajatellaan sitä, että joku ihminen on pudonnut kuoppaan. Ethän silloin sano, että vähennetään korkeuseroja minun ja kuoppaan pudonneen välillä, vaan haluat nostaa sen ihmisen sieltä kuopasta.

– Kukaan ei kannata kuoppaan hyppäämistä, vaan sen kuopassa olevan nostamista, Pursiainen sanoo.

Alanko-Kahiluodon mielestä vertaus ei suoraan sovi Suomessa käytävään tuloerokeskusteluun, joka liittyy myös talouspolitiikan oikeudenmukaisuuteen.

Hän viittaa muun muassa puheisiin, joiden mukaan hallitus olisi keventämässä rikkaiden solidaarisuusveroa budjettiriihessä.

– Jos samanaikaisesti on leikattu kaikkein köyhimpien perusturvaa ja kasvatettu tuloeroja sitä kautta, niin kysymys on yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta, Alanko sanoo.

Hänestä poliitikkojen tehtävä on katsoa verotuksen kokonaisuutta, ja miettiä onko se oikeudenmukainen.

Lue myös:

    Uusimmat