Libellestä Sanoma-WSOY:n suurin lehti

Hollantilaisyhtiön aikakauslehtien hankinnan myötä Sanoma-WSOY:n suurimmaksi lehdeksi nousee hollantilainen naisten viikkolehti Libelle. Sen levikki on 642 000 kappaletta.

Tähän saakka mediayhtiön lippulaiva on ollut Helsingin Sanomat, jonka levikki on arkisin 447 000 ja sunnuntaisin 518 000 kappaletta. Sanoman nykyisistä aikakauslehdistä suurin on Aku Ankka 273 000 kappaleen levikillä. Kaupassa tulevista lehdistä yli 400 000:n levikki on myös Margriet-lehdellä, joka sekin on hollantilaisnaisten viikkolehti.

Libelle ja Margriet ovat Hollannin suurimmat aikakauslehdet. Yli 250 lehden valikoimasta löytyy naisten- ja harrastelehtien lisäksi mm. sanaristikoita, hollantilaisten Aku Ankka ja Playboy. Hollantilaisyhtiön aikakauslehtiryhmä harjoittaa julkaisutoimintaa seitsemässä maassa ja markkinajohtaja se Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa ja Tshekissä. Lisäksi Britanniassa ja Sloveniassa sillä on vahva asema. Romaniassa toimintaa ollaan aloittamassa. Ryhmä on monipuolisesti myös internetissä: esimerkiksi Hollannissa sillä on maan suosituin hakukone ja portaali.

Kioskeja, leffoja ja kirjakauppaa


Lehtien kustantamisen lisäksi Sanoma-WSOY on ulottanut lonkeronsa käytännössä kaikille mahdollisille viestinnän alueille. Sähköisen median puolella konsernin lippulaiva on tv-kanava Nelonen. WSOY on Suomen johtava kirjankustantaja ja Rautakirjan R-kioskeja löytyy joka kylästä. Alansa ykkösiä ovat myös Rautakirjan kautta konserniin kuuluvat Suomalainen kirjakauppa ja elokuvateatteriketju Finnkino. Rautakirja on viime vuosina laajentanut vahvasti toimintaansa myös Baltiassa, WSOY:llä taas on toimintoja muissa Pohjoismaissa.

Sanoma Osakeyhtiö, Helsinki Media ja WSOY sekä Rautakirja niputettiin Sanoma-WSOY -konserniksi runsaat kaksi vuotta sitten. Viides tytärkonserni on Swelcom, johon viime kesänä siirrettiin yhtiön sähköiset liiketoiminnot. Sanoma-WSOY -konsernin suurin omistaja on Aatos Erkko, jolla oli kesäkuun lopussa hieman vaille 30 prosenttia sekä yhtiön osakkeista että äänistä. Erkon suvun jäsenten yhteenlaskettu osuus yhtiön osakkeista ja äänivallasta oli kesäkuun lopussa noin 50 prosenttia.

Muita isoja omistajia ovat Alfred Kordelinin sivistysrahasto, Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiö, vakuutusyhtiö Ilmarinen, Sampo- ja Pohjola-konsernit sekä Suomen Kulttuurirahasto ja Tiikerijakelu Oy. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat