Libanonissa valmistellaan uusia mielenosoituksia

Tanskan konsulaatin polttaminen Beirutissa johti tuoreeltaan maan sisäministerin eroon. YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetoaa maltin puolesta ja kehottaa muslimeja hyväksymään tanskalaislehden anteeksipyynnön.

Libanonissa valmistellaan uusia Tanskan vastaisia mielenosoituksia. Puolen miljoonan ihmisen odotetaan osallistuvan tällä viikolla marssille, jota kutsutaan "profeetan vastaukseksi".

Tanskalaisen Information-lehden mukaan shiiamuslimien Hizbollah-järjestön johtaja Sayyed Hassan Nasrallah on kehottanut ihmisiä lähtemään kaduille torstaina ja tuomitsemaan profeetta Muhammedin pilapiirrokset.

Libanonin sisäministeri Hassan al-Sabaa on eronnut levottomuuksien vuoksi.

Raivostuneet muslimit sytyttivät eilen tuleen Tanskan Beirutin-konsulaatin. Viikonloppuna poltettiin myös Tanskan ja Norjan suurlähetystöt Syyriassa, minkä takia tanskalaiset ja norjalaiset ovat alkaneet poistua Damaskoksesta. Tanskalaisia on neuvottu lähtemään myös Beirutista.

Beirutin-mielenosoituksen jälkipuinti jatkuu

Kristitty oppositiojohtaja Michel Aoun vaati koko hallituksen eroa sen jälkeen, kun mielenosoittajat polttivat Tanskan konsulaatin ja mellakoivat kristittyjen asuma-alueella muun muassa kivittäen kirkkoa. Mellakka johti heti sisäministeri Hassan al-Sabaan eroon.

Myös presidentti Emile Lahoud on tuominnut hyökkäyksen kirkkoon. Kristityn kylän asukkaat sulkivat Beirutiin johtavan valtatien ja polttivat renkaita vastalauseena mellakalle, joka alkoi lännessä julkaistuja profeetankuvia vastaan tähdättynä mielenosoituksena.

Sekä Libanonin pääministeri Fuad Siniora että muslimeja edustava suurmufti Muhammed Rashid Kabbani sanoivat tuoreeltaan, että mielenosoituksen takana oli epävakauteen tähtääviä tahoja niitä kuitenkaan nimeämättä. Poliisin mukaan suuri osa mellakassa pidätetyistä oli syyrialaisia ja palestiinalaisia.

Beirutilainen silminnäkijä kertoi ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, että eiliseen mielenosoitukseen kuljetettiin väkeä järjestelmällisesti myös Syyriasta.

- Koko aamun väkeä tuotiin busseilla maaseudulta mielenosoitukseen. Busseja saapui myös Syyriasta, Tanskan-konsulaatin lähellä asuva elokuvantekijä Leila Assaf kertoi.

Libanonissa uskontoryhmien välit ovat arka kysymys, sillä niillä oli roolinsa maan pitkässä ja verisessä sisällissodassa 1900-luvun loppupuolella.

- Nyt ihmiset pelkäävät, että kristityt lähtevät kaduille ja iskevät takaisin. Silloin sota alkaa uudelleen, Assaf sanoi.

Annan vetosi maltin puolesta

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vedonnut maltin puolesta pilapiirroksista leimahtaneiden mielenosoitusten kärjistyttyä väkivaltaisiksi Syyriassa ja Libanonissa.

Hän kehottaa lausunnossaan poliittisia ja uskonnollisia johtajia tekemään kaikkensa, jotta tilanne rauhoittuisi eikä jännitys kasvaisi entisestään.

Hän sanoo ymmärtävänsä muslimien loukkaantumisen pilapiirroksista, mutta muistuttaa samalla, ettei mielipaha oikeuta väkivaltaisiin tekoihin, varsinkaan niitä kohtaan, joilla ei ole tekemistä pilapiirrosten julkaisun kanssa.

Lisäksi hän kehottaa muslimeja hyväksymään kuvat alun perin julkaisseen tanskalaislehden Jyllands-Postenin anteeksipyynnön islaminopin armeliaisuuden ja myötätunnon hengessä.

Diplomaattijärjestelmä vaarassa

Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller varoittaa koko kansainvälisen diplomaattisen järjestelmän olevan vaarassa suurlähetystöjen tuhopolttojen vuoksi. Möllerin mukaan vaakalaudalla eivät ole yksinomaan Tanskan ulkosuhteet Syyriaan ja Libanoniin.

- Kyse on jo isommista asioista kuin piirroksista. Jos valtiot eivät voi olla varmoja siitä, että niiden suurlähetystöt ovat turvassa, koko diplomaattijärjestelmä kärsii, Möller sanoi.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg aikoo ottaa lähetystöjen tuhoamisen esille YK:ssa.

- Nimenomaan YK valvoo kansainvälistä säännöstöä, joka edellyttää isäntämaan suojelevan diplomaatteja. On toki vielä liian aikaista sanoa, miten asiaa käsitellään YK:ssa, Stoltenberg linjasi.

Diplomaattien ja konsulien koskemattomuudesta ja erioikeuksista säädetään vuosina 1961 ja 1963 solmituissa Wienin yleissopimuksissa. Sopimusten mukaan diplomaattisen edustuston tilat ovat koskemattomia.

(MTV3-STT-TT-Reuters-AFP-DPA-NTB-Ritzau)

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vedonnut pilakuvakiistan osapuoliin.

(Huomenta Suomen uutiset 06.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat