Mainos

Libanonissa räjähti voimakas autopommi

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tehdyssä autopommi-iskussa sai surmansa maan entinen pääministeri Rafik Hariri ja kahdeksan muuta ihmistä. Tuntematon islamistiryhmä ilmoitti tehneensä iskun.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa on räjähtänyt voimakas autopommi. Pommi-iskussa sai surmansa ainakin kolmetoista ihmistä, heidän joukossaan Libanonin entinen pitkäaikainen pääministeri Rafik Hariri ja hänen henkivartijoitaan. Kaksi muuta maan entistä ministeriä haavoittui vakavasti, ja myös lukuisia muita ihmisiä haavoittui.

Silminnäkijöiden mukaan isku kohdistui Haririn autosaattueeseen. Lähellä ranta-aluetta sattunut räjähdys tuhosi useita ajoneuvoja ja vaurioitti pahasti lähistöllä sijaitsevia rakennuksia. Paikalta lähetetyissä televisiokuvissa näkyi useita palavia autoja ja räjähdyksen voimasta syntynyt valtava kraatteri.

Arabialaisella Al-Jazeera -kanavalla iskun tekijäksi ilmoittautui aiemmin tuntematon islamistiryhmä Saudi-Arabian mujahediin-veljet. Tietoa ei ole kyetty vahvistamaan muista lähteistä.

Saudien kuningashuonetta vastustava ryhmä kertoi tappaneensa Haririn, koska hän tuki Saudien dynastiaa. Hariri keräsi miljardiomaisuutensa rakennus- ja öljytoiminnalla Saudi-Arabiassa. Länsimielinen Hariri oli myös Saudien kuningashuoneen luottohenkilö.

Hariri toimi pääministerinä viisi kautta ja häneen henkilöityi Beirutin ja Libanonin sodanjälkeinen jälleenrakennus. Haririn murha herätti Libanonissa heti muistoja katkerasta, viisitoista vuotta sitten päättyneestä sisällissodasta.

Isku tuomittiin

Isku tuomittiin eri puolilla maailmaa, myös Syyriassa, jonka sotkeutumista Libanonin asioihin Hariri vastusti. Syyria on hyötynyt taloudellisesti ja poliittisesti rauhallisesta Libanonista. Viime aikoina Libanonissa on vaadittu ääneen Syyriaa vetämään sotilaansa pois Libanonista. Haririn kuolema saattaa vain kiihdyttää vaateita ja heikentää Syyrian otetta maasta.

Uskonnollis-poliittisesti jakautuneelle Libanonille Haririn murha on takaisku. Uhka kaaoksesta ei houkuttele ulkopuolisia sijoituksia maan jälleenrakentamiseksi.

(MTV3-Reuters)

(Yhdeksän uutiset 14.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.