Mainos

Libanonissa oppositioväki jatkaa hallitusrakennuksen piiritystä

Pääministerin hallitusrakennusta piirittävät mielenosoittajat ovat pääasiassa shiialaisen Hizbollahin kannattajia, mutta mukana on myös maroniittikristittyjä.

Libanonin poliittinen kriisi ei laannu.Tuhannet syyrialaismieliset mielenosoittajat jatkoivat Beirutissa mielenosoitustaan, jonka tavoitteena on saada hallitus eroamaan. Hallitus on torjunut erovaatimuksen.

Mielenosoittajat ovat pääasiassa shiialaisen Hizbollahin kannattajia, mutta mukana on myös maroniittikristittyjä. He piirittävät yötäpäivää pääministeri Fuad Sinioran virastoa, josta tämä ei ole päässyt lähtemään. Päiväsaikaan mielenosoitukseen osallistuu useita tuhansia ihmisiä.

- Emme anna (ministerien) nukkua, koska pidämme sellaista meteliä. Pystymme olemaan tässä kuukauden tai vaikka vuoden tai kaksi, selitti Etelä-Libanonista mielenosoitukseen saapunut Ahmed Kajello, 20.

Sinioran hallitus on saanut voimakasta tukea lännestä ja myös muutamilta arabimailta. Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa saapui tänään Beirutiin hieromaan sovintoa osapuolten kesken.

Beirutissa vieraili myös EU:n seuraavan puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

- Halusin käynnilläni osoittaa tukea Libanonin itsenäisyydelle sen pyrkiessä hoitamaan asiansa ilman ulkopuolista sekaantumista, Steinmeier sanoi. Saksalaislähteiden mukaan Steinmeier matkustaa huomenna Syyriaan.

Shiialaiset ministerit ovat jo aiemmin lähteneet Sinioran hallituksesta sen jälkeen kun neuvottelut shiialaisten vaikutusvallan lisäämisestä olivat keskeytyneet tuloksettomina.

Osasyynä shiiojen lähtöön pidetään hallituksen enemmistön myöntymistä kansainvälisen tuomioistuimen perustamiseen tutkimaan Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa vuonna 2005. YK:n tutkijat ovat arvelleet vaikutusvaltaisten syyrialaisten ja libanonilaisten sekaantuneen murhaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.