Mainos

Libanonin verilöylyt jatkuvat

Libanonin armeijan hyökkäys palestiinalaisten pakolaisleirille aiheutti 18 ihmisen kuoleman. Libanonin armeijan ja palestiinalaistaistelijoiden väliselle teurastukselle ei näy loppua.

Libanonin armeijan erikoisjoukot ovat tunkeutuneet palestiinalaisten pakolaisleirille vallaten sinne linnoittautuneiden palestiinalaistaistelijoiden asemia. Koko päivän kestäneissä kiivaissa taisteluissa Nahr al-Baredin leirillä kuoli ainakin 18 ihmistä, heistä kaksi Libanonin armeijan sotilaita. Armeija kehotti myös palestiinalaisislamisteja antautumaan.

Jo aiemmin päivällä Libanonin armeijan kerrottiin valmistautuvan valtaamaan pakolaisleirin, jonne on linnoittautunut militantteja palestiinalaistaistelijoita. Leirin asukkaiden tilannetta on kuvattu epätoivoiseksi.

- Taistelut ovat kiivaimpia mitä olemme nähneet päiväkausiin, ja se on hälyttävää, paikallinen asukas kertoi.

- Kymmeniä kranaatteja iskeytyy maahan joka minuutti.

Armeijan ja palestiinalaisen Fatah al-Islam -ryhmän välillä on ollut yhteenottoja jo lähes kahden viikon ajan. Kyseessä ovat pahimmat Libanonin sisäiset taistelut sisällissodan jälkeen.

Armeijan erikoisjoukot etenivät illansuussa leiriin ja valtasivat palestiinalaisten asemia leirin pohjois- ja itäosassa. Terroristiverkosto al-Qaidan usein käyttämällä internetsivustolla vedottiin leirin asemiesten auttamiseksi.

- Islamistit, nouskaa auttamaan veljiänne Nahr al-Baredissa. Se on uskonnollinen velvollisuutenne, vetoomuksessa sanottiin.

Armeijan edustaja kertoi, että leiriin linnoittautuneet palestiinalaiset aloittivat armeijan asemien tulituksen jo aamulla. Leirin saartanut tykistö vastasi tuleen yrittäen samalla välttää siviilien vahingoittamisen.

Armeija pyrki myös estämään islamistitaistelijoiden pääsyn korkeisiin rakennuksiin, joista ne olisivat voineet tulittaa armeijan asemia.

Välitysyritykset vailla tulosta

Libanonin hallitus on yrittänyt löytää rauhanomaisen ratkaisun tilanteeseen. Se on vedonnut Fatah al-Islamiin, jotta järjestö luovuttaisi asemiehet vastaamaan hyökkäyksistään Libanonin armeijaa vastaan. Järjestö on kuitenkin pitänyt kiinni kannastaan, jonka mukaan yksikään taistelija ei antaudu Libanonin viranomaisille.

Kiistassa on turvauduttu muslimioppineiden ja myös Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n välittäjiin - toistaiseksi ilman tulosta.

Kansainvälinen Punainen Risti vetosi perjantaina kaikkiin osapuoliin, jotta ne säästäisivät leirin siviilejä. Nahr al-Baredin pakolaisleirin tuntumassa on edustajia sekä Libanonin Punaisesta Rististä että Punaisen Ristin kansainvälisestä komiteasta.

Palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi, että suurin osa Nahr al-Baredin asukkaista on paennut taisteluja. Yli 30 000 asukkaan leirillä on enää viitisentuhatta siviiliä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.