Libanonin sodasta kulunut vuosi

Sodassa menehtyi lähes 1200 ihmistä, heidän joukossaan yksi suomalainen YK-tarkkailija. Yli miljoona ihmistä joutui jättämään kotinsa taisteluiden takia.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi Libanonin sodan alkamisesta. Sota syttyi kun Hizbollah-järjestön sissit sieppasivat kaksi israelilaissotilasta.

Konfliktin aikana menehtyi lähes 1 200 ihmistä, heistä suurin osa libanonilaisia. Myös yksi suomalainen YK-tarkkailija sai surmansa Israelin ilmaiskussa. Lisäksi lähes miljoona libanonilaista ja sadattuhannet isrealilaiset joutuivat pakenemaan kodeistaan. Suurin osa evakoista on jo palannut kotiseuduilleen, mutta Etelä-Libanon on räjähtämättömien rypälepommien takia edelleen laajalti asuinkelvoton.

Libanonin infrastruktuuri vaurioitui pommituksissa pahoin, mikä aiheutti ihmisuhrien lisäksi valtavia taloudellisia tappioita. Jälleenrakennusta hidastaa maan vaikea poliittinen tilanne. Sota aiheutti molemmille maille valtavat taloudelliset tappiot.

3 500 kalastajaa menetti elinkeinonsa

Konfliktin laajamittaiset ympäristövaikutukset eivät rajoitu ainoastaan miinoihin ja tuhoutuneeseen infrastruktuuriin. Jiyehin voimalan pommituksen seurauksena Libanonin rannikolla pääsi mereen 10 000-15 000 tonnia öljyä, joka saastutti rannikkoa 150 kilometrin alueelta. Öljyvuodolla oli vakavia seurauksia terveyden, luonnon monimuotoisuuden ja paikallisten elinkeinojen kannalta.

Öljyn vahingoittamat alueet on nyt pääosin puhdistettu Libanonin ympäristöviranomaisten, Euroopan komission ja YK:n kehitysohjelman UNDP:n yhteistyöllä. Esimerkiksi Dalyehin satamassa Beirutissa vedestä on kerätty 30-40 tonnia kelluvaa öljyä. Suomi osallistui öljyvahinkojen torjuntaan lähettämällä kalustoa Libanonin hallitukseen käyttöön. Libanonin ympäristöministeriön mukaan rannikon lopullinen puhdistaminen edellyttää kuitenkin lisätoimenpiteitä.

Öljyvahingoista kärsivät etenkin kalastajat, joista arviolta 3 500 menetti sodan takia tulonlähteensä. UNDP on auttanut kalastajia palaamaan takaisin työhön korjauttamalla vahingoittuneita veneitä ja kalastusvälineitä sekä osallistumalla Ouzain kalatorin jälleenrakennukseen.

Miljoona räjähtämätöntä ammusta

Libanonissa oli sodan jäljiltä arvioilta miljoona räjähtämätöntä rypälepommia ja muuta ammusta. Räjähteet ovat haavoittaneet tai surmanneet toista sataa siviiliä sodan päättymisen jälkeen. Miinojen ja rypälepommien raivaus onkin yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, jolla UNDP:n on osallistunut Libanonin jälleenrakennukseen. Tähän mennessä on saatu raivattua 11,5 miljoonaa neliömetriä 34,7 miljoonan neliömetrin miinoitetusta alueesta.

Epävakaa tilanne jatkuu Israelin ja Libanonin välinen tulitauko saatiin voimaan 14. elokuuta 2006, mutta konflikti päättyi virallisesti 8. syyskuuta, kun Israel veti laivastosaarron pois Libanonista. Tilanne Libanonissa on edelleen epävakaa. Arviolta 30 000 ihmistä on joutunut pakenemaan libanonilaisryhmien välisiä taisteluita Nahr El Baredin pakolaisleirillä maan pohjoisosassa.

Lisätietoja:

  • UNDP Libanon
  • Libanonin ympäristöministeriö
  • YK:n humanitaarinen uutispalvelu IRIN news

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat