Libanonin presidentin ja hallituksen valtakamppailu koveni

Beirutin kaduille ovat ilmestyneet sotilaat ja panssarivaunut. Uutta presidenttiä ei saatu tänäänkään valittua.

Libanonin väistyvän presidentin Emile Lahoudin ja maan hallituksen valtakamppailu on kiristynyt. Lahoud ilmoitti luovuttavansa vastuun turvallisuudesta armeijalle, kun hänen virkakautensa on päättymäisillään keskiyöllä.

Maan pääkaupungin Beirutin kaduille onkin ilmestynyt panssarivaunuja ja sotilaita levottomuuksien varalta.

Lahoudin mukaan maahan voidaan joutua julistamaan myös poikkeustila, ellei kuohunta rauhoitu. Lisäksi hän sanoo pitävänsä pääministeri Fouad Sinioran hallitusta laittomana.

Lahoudin presidenttikausi päättyy tänään, ja perustuslain mukaan hänen pitäisi luovuttaa valtaoikeutensa Sinioran hallitukselle, kunnes uusi presidentti saadaan valittua.

Lahoud ei kuitenkaan tunnusta Sinioran hallitusta eikä aio luovuttaa valtuuksiaan sille.

Libanonin parlamentin enemmistö vaati Lahoudin lähtöä presidentinpalatsista. Parlamenttienemmistö muistutti, että tehtävässä jatkaminen olisi lainvastaista.

Vaalit lykkääntyivät jälleen

Presidentinvaali-istuntoa lykättiin jälleen tänään, koska lännen tukema hallitusrintama ja islamilainen Hizbollah-järjestö eivät päässeet yksimielisyyteen uudesta presidentistä.

Parlamentin puhemiehen Nabih Berrin mukaan istuntoa jatketaan viikon kuluttua.

Tarkoituksena on saada lisäaikaa neuvotteluille presidentti Lahoudin seuraajasta.

Valtatyhjiö uhkaa

Lahoud on ollut Libanonin presidenttinä yhdeksän vuotta.Hänen kuusivuotista kauttaan pidennettiin vuonna 2004 kolmella vuodella Syyrian kehotuksesta.

Syyrian vaikutusvaltaa vastustavat ryhmät eivät ole pystyneet saamaan häntä virastaan, vaikka Syyria veti joukkonsa Libanonista 2005.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat