Mainos

Libanonin hallitus lupaa joukkoja Israelin armeijan tilalle

YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen venyessä Libanonin hallitus tarjoaa 15 000:ta sotilasta Etelä-Libanoniin, jos Israel vetäytyy alueelta. Siitä ei kuitenkaan ole lupausta, että Hizbollah vetäisi joukkonsa rajalta.

Libanonin hallitus on valmis lähettämään 15 000 sotilasta maan eteläosaan Hizbollah-järjestön valta-alueelle. Maan tiedotusministeri Ghazi Aridin mukaan joukkoja voidaan lähettää sitten, kun Israelin armeija on vetäytynyt maasta.

Puolustusministeri Elias Murr kertoi televisiossa, että myös Hizbollah-shiialiikkeen ministerit äänestivät hallituksessa joukkojen lähettämisen puolesta.

- Olemme päättäneet ylivoimaisella enemmistöllä lähettää 15 000 sotilasta Etelä-Libanoniin sitten, kun Israelin joukot ovat vetäytyneet sinisen linjan taakse, Ghazi Aridin lukemassa hallituksen tiedonannossa todettiin. Sininen linja viittaa YK:n määrittelemään Libanonin ja Israelin väliseen rajaan.

Aridi ei yksiselitteisesti vastannut kysymykseen siitä, vetäytyisivätkö Hizbollahin taistelijat Israelin-vastaiselta rajalta armeijan mahdollisesti siirtyessä maan eteläosaan. Aiemmin tänään Libanon ilmoitti kutsuvansa reserviläisiä armeijaan.

Israel on jatkanut sotatoimiaan Libanonissa. Illalla viranomaiset kertoivat yhteensä 53 ihmisen saaneen surmansa päivän iskuissa.

Arabimaat tukevat Libanonin rauhanvaatimuksia YK:ssa

Arabimaiden ulkoministerit tukevat Libanonin vaatimia muutoksia YK-päätöslauselmaehdotukseen, joka koskee Israelin ja Hizbollahin välistä sotaa.

Beirutissa kokoontuneet ulkoministerit kertoivat maidensa lähettävän saman tien New Yorkiin oman delegaationsa, jonka tehtävänä on ajaa läpi Libanonin vaatimia muutoksia.

Libanon hylkäsi YK:n aiemman päätöslauselmaehdotuksen, koska siinä ei vaadittu Lähi-itään välitöntä tulitaukoa, vaan puhuttiin "täydellisestä vihamielisyyksien lopettamisesta".

Arabimaiden tukemassa niin sanotussa Sinioran suunnitelmassa vaaditaan muun muassa Israelin joukkojen vetämistä Etelä-Libanonista, kodeistaan paenneiden libanonilaisten päästämistä takaisin, YK-joukkojen ja Libanonin joukkojen siirtämistä Etelä-Libanoniin sekä Hizbollahin riisumista aseista.

Yhdysvallat ja Ranska ilmoittivat tänään jatkavansa keskusteluja. Päätöslauselmasta äänestetään aikaisintaan huomenna.

Israel on uhannut laajentaa maahyökkäystään Libanonissa, ellei diplomaattista ratkaisua konfliktiin synny pikaisesti.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.