Mainos

Libanoniin tarvitaan vahvat YK-joukot

Tähän asti Libanonissa päivystäneet Unifil-joukot ovat olleet voimattomia. Arveluiden mukaan Libanoniin tarvittaisiin jopa 10 000 rauhanturvaajaa.

Libanoniin saatetaan lähettää paljon nykyistä suurempi lauma YK:n rauhanturvaajia. Myös joukkojen tehtävänkuvausta on tarkoitus muuttaa.

Etelä-Libanonissa on ollut noin 2000 miehen Unifil-osasto vuodesta 1978. Se on kuitenkin ollut hyökkäysten edessä melko voimaton.

Uusia YK-joukkoja Israelin ja Libanonin rajalle ovat kannattaneet useat maat. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on sanonut EU-maiden olevan valmiit osallistumaan niiden kokoamiseen. Israelin tukija Yhdysvallat suhtautuu nyreästi joukkojen lähettämiseen.

Tarkkaa tietoa joukkojen koosta ei ole, mutta Italian pääministeri Romano Prodi on arvioinut tarvittavaksi määräksi ainakin 10 000 sotilasta.

Tuhansia miehiä vaikea saada kokoon

Libanoniin ei voi lähettää joukkoja, ennen kuin alueelle on saatu tulitauko ja operaatiolle YK:n valtuutus. Jos päätös syntyy, voi kulua vielä useita kuukausia ennen kuin sotilaat pääsevät matkaan.

Mahdollista kriisinhallintaoperaatiota vaikeuttaa se, että suuri osa joukoista on kiinni esimerkiksi Balkanilla tai Afganistanissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Juha Pyykönen huomauttaa, että EU:n ja Naton nopean toiminnan joukoista ei saada kokoon tuhansia miehiä.

- Ne voidaan toki lähettää nopeasti sinne, mutta perässä pitää lähettää isompi joukko tekemään se varsinainen työ.

Operaation sotilaat tarvitsisivat Pyykösen mukaan yhtä vahvat voimankäyttöoikeudet kuin Kosovossa ja Bosniassa. Näin he voisivat paitsi puolustaa itseään myös turvata asein tehtävänsä toteuttamisen.

- Jos jompikumpi osapuolista yrittää estää esimerkiksi avustuskuljetuksen perillepääsyn, silloin on mahdollisuus varmistaa, että se menee perille.

(MTV3-STT-Reuters)

Katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.