Libanon syyttää Fatah al-Islamia rauhanturvaajien surmista

Isku tehtiin lähellä suomalaisten rauhanturvaajien tukikohtaa. Iskussa kuolleet ovat espanjalaisia ja kolumbialaisia turvaajia.

Libanon yhdistää kuusi YK:n rauhanturvaajaa surmanneen pommi-iskun Nahr al-Baridin pakolaisleirissä käytäviin taisteluihin. Mikään taho ei ole vielä ottanut vastuuta iskusta.

Libanonin armeijan joukot ja Fatah al-Islam -järjestön taistelijat ovat ottaneet yhteen leirin alueella jo lähes kuuden viikon ajan.

- YK-joukkoja vastaan suunnatulla hyökkäyksellä on yhteys Libanonin armeijan ja Fatah al-Islamin terroristien taisteluihin Nahr al-Baridissa, sanoio Libanonin viestintäministeri Ghazi Aridi.

Libanonilaislähteiden mukaan Fatah al-Islamin vangitut taistelijat ovat uhanneet Libanonia iskuilla rauhanturvaajia vastaan.

Kauko-ohjaimella räjäytetty autopommi surmasi kolme espanjalaista ja kolme kolumbialaista rauhanturvaajaa eilen illalla Marjajun-Khiamin laaksossa. YK:n joukot aikovat silti jatkaa tehtäväänsä Libanonissa, kertoo Unifil-joukkojen komentaja Claudio Graziano.

Etelä-Libanonissa on tiukennettu turvatoimia pommi-iskun vuoksi.

"Suomalaisturvaajilla hyvä tuuri"

Suomalaiset rauhanturvaajat eivät olleet vaarassa, vaikka suomalaisten Unifil-joukkojen tukikohta on lähellä räjähdyspaikkaa.

Tiedotusupseeri Joni Malkamäen mukaan räjähdys tapahtui hiljaisella tiellä Marjajunin pikkukaupungin laitamilla, noin viiden kilometrin päässä suomalaistukikohdasta. Malkamäen mukaan espanjalaiset saattoivat olla suunniteltu kohde, koska Espanja on yksi suurimmista alueelle joukkoja lähettäneistä maista, ja se kuuluu myös Natoon.

Malkamäki arvioi, että suomalaisilla "oli tuuria", etteivät he osuneet reitille. Suomalaisten partiot ajavat samoja teitä kuin espanjalaistenkin.

- Espanjalaisten tukikohta on käytännössä kiinni omassamme, sadan metrin päässä, kuvasi Malkamäki.

Suomen Unifil-joukot ovat olleet Libanonissa siitä lähtien, kun Israel hyökkäsi maahan vuonna 1978. Joukkojen määrä moninkertaistettiin Israelin ja Hizbollahin viime kesänä käymän sodan jälkeen.

Tällä hetkellä maassa on yli 13 000 rauhanturvaajaa 30 maasta. Heidän joukossaan on yli tuhat espanjalaista.

Tämänpäiväinen hyökkäys oli ensimmäinen rauhanturvaajia vastaan tehty kuolettava isku sitten joukkojen laajentamisen. Yhteensä 30-vuotisen tehtävän aikana on kuollut 250 sotilasta ja 10 heidän kanssaan työskennellyttä siviilitarkkailijaa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat