Mainos

Libanon odottaa Israelin joukkojen vetäytymistä

Israelin oli alun perin tarkoitus vetää joukkonsa pois Libanonista jo viime viikolla. Nyt luvataan, että vetäytyminen saatetaan loppuun huomisen aikana.

Libanon odottaa Israelin vetävän loputkin joukkonsa Etelä-Libanonista huomisen kuluessa. Se on syyttänyt Israelia vitkuttelusta YK:n päätöksen toimeenpanossa.

YK:n Unifil-rauhanturvajoukkojen komentaja kenraali Alain Pellegrini kertoi vetäytymisaikataulusta Libanonin pääministerille Fuad Sinioaralle, hallituksen tiedottaja sanoo. Rauhanturvajoukkojen tiedottaja ei suostunut vahvistamaan tietoa, ja Israel on aiemmin lykännyt ilmoittamaansa vetäytymisaikataulua.

Israelilaisen tv-kanavan mukaan Libanonissa on enää muutamia satoja israelilaissotilaita kymmenessä paikassa. Israelin armeija ilmoitti ainoastaan vetäytyvänsä muutamista kohteista sunnuntaina.

Vetäytyminen on osa vihollisuuksien lopettamista koskevaa YK:n päätöslauselmaa, joka saatiin aikaan elokuussa verisen sodan jälkeen. Israel hyökkäsi heinäkuussa Libanoniin Hizbollah-shiialiikkeen siepattua kaksi israelilaissotilasta. Sotatoimissa kuoli 1200 libanonilaista, joista valtaosa oli siviilejä.

Nasrallah silmätikkuna

Israelin infrastruktuuriministeri Benjamin Ben Eliezer vaati Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin tappamista mahdollisimman pikaisesti.

- Meidän on likvidoitava Nasrallah ensi tilaisuuden tullen, sillä on hän on pahuuden ruumiillistuma, ei ainoastaan meille vaan myös muslimeille ja kristityille, hän sanoi armeijan radion haastattelussa.

Monelle libanonilaiselle ja muslimeille muuallakin Nasrallah on sankari, joka taistelijoineen kykeni kovaan vastarintaan Israelin voittamattomaksi kuvailtua sotakonetta vastaan. Hizbollahin raketti-iskut Pohjois-Israeliin jatkuivat kesäsodan aikana Israelin ilma- ja maahyökkäyksistä huolimatta. Israel menetti raketti-iskuissa ja kaatuneina 157 henkeä.

Nyt Hizbollahin toivotaan pysyttelevän taka-alalla, kun Etelä-Libanon on vähitellen siirtynyt rauhanturvaajien ja Libanonin armeijan valvontaan. YK:n Unifil-joukkoja on vahvistettu 5000 sotilaaseen, ja joukoilla on aiempaa järeämmät voimankäyttövaltuudet.

Myös israelilainen tv-asema sanoi eilen, että israelilaisjoukot on määrä vetää Libanonista ennen juutalaisten uskonnollista juhlaa jom kippuria, suurta sovintopäivää, joka alkaa huomenna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.