Libanon ja Israel kiittelevät EU:n rauhanturvapäätöstä

EU:n ulkoministerit lupasivat eilen lähettää Libanoniin lähes 7000 sotilasta rauhanturvatehtäviin.

EU:n sitoutuminen Libanonin rauhanturvaoperaatioon saa kiitosta alueen valtioilta. Libanonin hallitus pitää päätöstä "myönteisenä ja tärkeänä", kertoo pääministeri Fuad Sinioran neuvonantaja.

EU:n ulkoministerit lupasivat eilen Brysselissä, että Libanoniin lähetetään EU-maista yhteensä lähes 7000 rauhanturvaajaa. Kaikkiaan alueelle on tulossa 15 000 sotilaan joukot.

Libanonin pääministeri Sinioran neuvonantaja Mohammed Chatah sanoi, että viivytysten ja epäilyjen jälkeen nyt on sovittu kansainvälisten rauhanturvajoukkojen ydinosasta. Israel voi Chatahin mukaan siksi vetää pikaisesti vielä Etelä-Libanonissa olevat joukkonsa.

Chatahin mukaan Siniora keskustelee israelilaisten joukkojen vetäytymisestä, kun hän tapaa maanantaina Beirutissa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin. Siniora aikoo tapaamisessa myös vaatia, että Israel lopettaa edelleenkin jatkuvat saartotoimet Libanonia vastaan.

Myös Israel kiitteli tänään EU:ta päätöksestä lähettää Libanoniin rauhanturvajoukkoja. Israelin mielestä EU:n päätös on suureksi avuksi, kun pannaan täytäntöön YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, sanoi Israelin hallituksen tiedottaja Mark Regev. Elokuun puolivälissä hyväksytty päätöslauselma sai 34 vuorokautta jatkuneet taistelutoimet Libanonissa taukoamaan. Useilla tahoilla on kuitenkin arveltu tulitauon olevan edelleenkin hauras.

EU:n rooli kasvaa

Asiantuntijat arvioivat, että Euroopan unionin päätös Libanon-joukoista merkitsee EU:n roolin huomattavaa laajenemista Lähi-idässä. Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos totesi tänään päätöksen antavan Euroopalle "historiallisen tilaisuuden".

Italian ulkoministeri Massimo D'Alema puolestaan sanoi eurooppalaisten nyt ensi kertaa ottavan näin suuren vastuun paitsi Lähi-idän vakaudesta myös koko alueen rauhankehityksestä.

Ranskalaisen kansainvälisten suhteiden laitoksen asiantuntija Pierre Defraigne sanoi Euroopan vaikutusvallan kasvun Lähi-idässä tasoittavan Yhdysvaltojen ja sen liittolaismaan Israelin vaikutusvaltaa. Tämä edellyttää Defraignen mukaan kuitenkin, että Euroopalla on jatkossa esittää parempia ajatuksia rauhankehityksestä kuin amerikkalaisilla ja israelilaisilla.

Eräissä eurooppalaisissa lehdissä varoiteltiin kuitenkin tänään edessä olevista vaaroista ja hankaluuksista.

- On edelleenkin epäselvää, mitä joukot itse asiassa tekevät Libanonissa, huomautti brittilehti The Times.

The Times kiitteli ratkaisusta etenkin Italiaa, joka on luvannut Libanon-joukkoihin 3000 sotilasta. Ranskan aluksi osoittama epäröinti joukkojen lähettämisessä oli taas lehden mukaan ollut omiaan tukemaan amerikkalaisten syytöksiä, että Euroopassa "ei löydy sisua eikä keinoja ylevien moraalisten kannanottojen tueksi, jos niiden eteen olisi tehtävä sitoumuksia tai maksettava jotakin".

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat