Mainos

Libanon etsii uutta pääministeriä protestien jatkuessa

Yhdeksi Libanonin pääministeriehdokassuosikiksi on noussut pari viikkoa sitten pommi-iskussa kuolleen ex-pääministerin sisko Bahia Hariri. Hänestä tulisi ensimmäinen naispääministeri arabimaailmassa.

Libanonissa alettiin tänään etsiä maalle uutta pääministeriä samaan aikaan kun opposition järjestämät joukkomielenosoitukset jatkuivat. Useat ulkomaat, niiden joukossa eteläinen naapurimaa Israel, Ranska ja Yhdysvallat, liittyivät opposition vaatimuksiin syyrialaisjoukkojen vetämiseksi pois Libanonista.

Virallisten lähteiden mukaan Libanonin presidentti Emile Lahoud on antanut parlamentille kaksi vuorokautta aikaa nimetä oma ehdokkaansa uudeksi pääministeriksi. Syyrian tukema Omar Karami ilmoitti yllättäen eilen hallituksensa erosta parlamentin istunnossa, jossa käsiteltiin entisen pääministerin Rafik Haririn surmaa pommi-iskussa parisen viikkoa sitten.

Libanonissa pääministerin tehtävä on perinteisesti varattu maan sunnimuslimeille, kun taas presidentinvirkaa on hoitanut maroniittikristittyjen edustaja ja parlamentin puhemiehen toimi on kuulunut shiiamuslimeille.

Druusijohtaja Walid Jumblatt ehdotti tänään, että maahan nimitettäisiin "neutraali" väliaikaishallitus valvomaan syyrialaisjoukkojen vetäytymistä kokonaisuudessa Bekaan laakson. Joukkojen uudelleenjärjestely on tarkoitus tehdä ennen toukokuun lopussa pidettäviä parlamenttivaaleja.

Pääministeriveikkauksissa on käytetty myös uudenlaisia apuvälineitä. Joukkotekstiviesteissä on noussut esiin Rafik Haririn sisko, kansanedustaja Bahia Hariri yhtenä pääministeriehdokkaana. Hänestä tulisi ensimmäinen naispääministeri arabimaailmassa. "Tehdään siitä mahdollista", viesteissä sanottiin.

Tukea ulkomailta

Ranska ja Yhdysvallat vaativat tänään Syyriaa vetämään joukkonsa heti pois Libanonista ja vapaiden sekä oikeudenmukaisten vaalien järjestämistä. Maat esittivät vaatimuksensa Lontoossa, jossa on parhaillaan käynnissä Lähi-itä-kokous. Myös Israel liittyi rintamaan ja kehotti ulkomaita painostamaan Syyriaa kotiuttamaan joukkonsa Libanonista.

Jo aiemmin päivällä Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice totesi, että Libanonissa on otettu askel kohti demokratian palauttamista.

- Tuemme tätä kehitystä voimakkaasti, Rice sanoi Lontoossa.

Myös Libanonin oppositio ylisti kehityskulkua, mutta vakuutti jatkavansa mielenosoituksiaan kunnes Syyria vetää joukkonsa Libanonista. Mielenosoittajien joukko oli tänään kuitenkin pienempi kuin eilen, jolloin kymmenet tuhannet marssivat pääkaupungin Beirutin kaduilla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.